Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Dohányzásról
Dohányzásról
: starstarstarstarblank

"Hiszünk a választás szabadságában!"

Nem szeretnénk senkit rávenni a dohányzásra és tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányzás számos komoly betegség kiváltója lehet! Mi, a Füstölgők Egyesülete csupán azt szeretnénk elérni, hogy egy legálisan kapható terméket emberhez méltó körülmények között fogyszthassunk el, annélkül, hogy másokat zavarnánk, vagy kirekesztve éreznénk magunkat. Dohányzással kapcsolatos álláspontunk így nem lehet más, mint az, hogy a dohányzás bizonyos kockázatokkal jár, és csak olyan felnőtt fogyasztók döntése lehet, akik tisztában vannak a kockázatokkal. Ugyanakkor kiállunk azokért a jogokért, amelyek a dohánytermékeket fogyasztókat megilletik és nem gondoljuk, hogy néhány anti-dohányos szervezet "Szokj le, vagy halj meg!" logikája valódi eredményekhez vezet.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy a dohányzás számos komoly és halálos betegség kiváltója lehet, mint például a tüdőrák, légzőszervi betegségek és szívbetegségek. A dohányzással párosított kockázatokat elsősorban járványtani (népességi statisztikai) vizsgálatok határozzák meg, amelyek azt mutatják, hogy az egész életükben dohányzó csoportokban sokkal magasabb bizonyos betegségek előfordulása, mint az ezzel a csoporttal összevethető nemdohányzó csoportok esetében. Ezek a kockázatok általában nagyobbak azoknál a csoportoknál, ahol fiatalabb korban kezdik a dohányzást, hosszabb ideig dohányoznak és több cigarettát szívnak naponta. A statisztikák azonban arról nem beszélnek, hogy egy adott dohányzó elkerülhet-e egy dohányzással kapcsolatos betegséget, ha kevesebbet dohányzik, és hogy minden dohányzási szokás összekapcsolható-e a megnövekedett egészségügyi kockázatokkal.

A kutatások azt is mutatják, hogy a dohányzással kapcsolatos kockázatok elkerülésének egyetlen módja mindenekelőtt a nem dohányzás, és a kockázatok csökkentésének legjobb módja a leszokás.

 
Passzív dohányzás / Nyilvános helyi dohányzás
: starstarstarstarblank

Álláspontunk egyértelmű: a dohányzók nem zavarhatják füstjükkel a nem-dohányzókat, ugyanakkor a dohányzóknak is joguk van méltó és kultúrált körülmények között elfogyasztani legálisan kapható terméküket.

A nyilvános helyeken történő dohányzás kérdésköre napjainkban nagyon nagy hangsúllyal szerepel a sajtóban, ezzel is jelezve, hogy a kérdés nincs megoldva. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy mind a dohányzók, mind a nem-dohányzók változtatni szeretnének a pillanatnyi állapoton. Ugyanakkor nem értjük, hogy az 1999-ben hosszas egyeztetés és széleskörű társadalmi vita során megalkotott nem-dohányzók védelméről szóló törvény betartatására miért nem kerül nagyobb hangsúly. Álláspontunk szerint a megfelelően látható jelzésekkel segíteni lehetne a fogyasztók tájékozódását és döntését, hogy hol tudnak és hol nem tudnak rágyújtani. Azt a helyiséget, ahol pedig rá lehet gyújtani szükségszerűen jól kell szellőztetni és feltétlenül el kell választani a nem-dohányzó helységektől.

Így biztosítani lehetne a választás szabadságát mindenkinek.

 
Függőség vagy szokás
: starstarstarblankblank

A dohányzás függőséget okoz!

Mindenkinek, aki rágyújt tisztában kell lennie azzal, hogy a dohányzásról nehéz leszokni. Ugyanakkor, a dohányzást nem lehet pusztán szenvedélybetegségnek tekinteni.

Az anti-dohányosok szerint a függőség egy olyan alárendelt viszonyt feltételez, amely szerint minden dohányos a szenvedélyének rabja és nem képes magáról felelősen dönteni. Szerintünk azonban a dohányosok is döntéseket hoznak, ezek a döntések pedig a választás szabadságán alapulnak. Ennek megfelelően, mi azt támogatjuk, hogy az állam ne azt tűzze ki célul, hogy a dohányosokat, - mint önmagukról dönteni képtelen függőket - kiszabályozza. Szerintünk sokat szeretnek dohányozni és szívesen dönteken a dohányzás mellett.

A leszokásra ugyanakkor számos megoldás létezik és sokan hagyták abba a dohányzást pusztán az akaratuknak köszönhetően. Többek között a „nikotinpótló”-terápia (tapasz és rágógumi) alkalmazása is segíthet a leszokásban, vagy érdemes az orvosunkhoz fordulni.

Minden ilyen segítség hasznos lehet, a sikeres leszokás legfontosabb tényezői azonban az akarat és a hit, hogy képesek vagyunk rá.

 
Fiatalkori dohányzás
: starstarstarblankblank

Bármilyen dohánytermék fogyasztása komoly egészségügyi kockázattal járhat, amelynek vállalásáról csak az a felnőtt képes felelősen dönteni, aki kellőképpen tájékozott ezekről a kockázatokról. Egyesületünk határozottan kiáll a fiatalkori dohányzás ellen. Mi nem szeretnénk, ha fiatalkorúak dohányoznának.

Mi azt szeretnénk, ha a fejlődés és nevelés mentén olyan valós alternatívákat kínálna a társadalom és az állam a fiatalkorúak számára, amely segítené őket a dohányzás elkerülésében. Álláspontunk szerint ugyanis a puszta tiltás nem vezet 100%-os sikerhez, hiszen a fiatalkori dohányzás ma is aktuális és megoldandó probléma.

Elsősorban azt szeretnénk, ha a fiatalkori dohányzásról valós képet kaphatna a nyilvánosság, hiszen pillanatnyilag elszigetelt kutatások és időszakos ellenőrzések adják az egyetlen információforrást a kérdésben. A teljesebb kép, természetesen egy motivációs kutatást is magába foglalna, amelyből kiderülhetne, hogy milyen tényezők azok, amelyek a fiatalkorúakat a dohányzás elkerülésére késztethetik.

 


Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később