vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Olvasóink véleménye az új dohánytörvényről

 

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a 2012. január 1-én érvénybe lépett, a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban a sajtó útján jelezte, hogy az új törvénnyel kapcsolatban szívesen fogad minden jobbító észrevételt. Éltünk a lehetőséggel, és észrevételeinkkel levélben megkerestük államtitkár urat. Államtitkár úr  válaszolt levelünkre, és örömmel olvastuk, hogy felveti benne a személyes egyeztetés lehetőségét, ezért kértük olvasóinkat, hogy a törvénnyel kapcsolatos véleményüket, meglátásaikat  küldjék el számunkra az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre. Az így érkezett véleményeket tesszük közzé ezen az oldalon.


AddThis Social Bookmark Button

 
Zugdohányzás a kórházakban
: starstarstarstarstar
2012. május 02. szerda, 15:10

Tisztelt Füstölgők Társasága!

A dohányzási törvénnyel kapcsolatban lenne nekem is javaslatom, kiemelve az egészségügyben dolgozók problémáját. 
Nem tartom életszerűnek azt, miszerint a kórház egész területén tilos a dohányzás. A dolgozók kénytelenek kimenni a kórház bejárata elé, ha nem akarnak az elvonási tünetektől szenvedni. Kinek jó, ha mondjuk egy 12 vagy 24 órás műszakot ledolgozó ápolónő vagy orvos türelmetlen akár a betegekkel, akár a munkatársaival, mert már órák óta nem jutott egy szál cigarettához? Én nem szeretnék egy olyan sebész keze alá kerülni műtétkor aki már nem dohányzott órák óta és szinte már remeg a keze. Vagy egy ápolónő keze közé aki katétert akar bevezetni, esetleg egy vénát szúrni... Arról már nem is beszélve, hogy igaz, hogy a törvény  mindezt kimondta, hogy kint lehet dohányozni, de van olyan kórház ahol munkahely elhagyásnak számít ha kimegy a dolgozó a kórház területéről és az azonnali kirúgással jár. Hát igazságos ez??? Minden kórháznak van kertje fákkal övezve, miért ne lehetne ott dohányozni? Aki nem akarja a füstöt szívni az ne menjen arra ahol látja, hogy dohányoznak. Ha az Ő érdeküket figyelembe vesszük, akkor a miénket is lehetne emberibbé tenni. Miért mindig a dohányzókat üldözik? Mert ez már diszkrimináció. Én még nem hallottam olyanról, hogy egy dohányos kiirtotta volna a családját mert nikotin befolyása alatt állt. Bezzeg az alkoholisták... Mi olyankor leszünk türelmetlenek, dühösek ingerültek, ha nem jutunk a megnyugtató cigaretta adaghoz. Persze jó dolog, hogy most így, hogy zárt térben nem lehet sehol dohányozni kevesebbet szívunk, de azért ne lehetetlenítsenek már el ennyire minket! Eddig nem lehetett annyi dohányzót az utcán látni mint most. Én nem is szerettem így sétálni, de most erre vagyok kényszerítve. Az 5 méter pedig a másik badarság, mert nem lehet mindenhol betartani. A gyerekek is azt látják, hogy mindenhol dohányoznak, ez most milyen egészségre nevelés? Persze ezzel nem szeretnék ötletet adni a kormánynak, hogy majd ez után azt találják ki, hogy már az utcán sem lehet, csak otthon a 4 fal között. 

Még azt is szeretném megjegyezni, hogy a kórházban ápolt betegek is elbújva dohányoznak, ki a wc-ben (ez a jobbik eset) ki az ágyban a paplan alatt, mert valahol el kell szívni azt a cigit. Jó lesz, ha majd felgyújtanak valamit? Szépen néz ki az is, hogy járókerettel, gipszelt lábbal áll a bácsika a kórház bejáratánál pizsamában, és cigizik.... Netán még az infúziós állványt is húzza magával... :)

Hát ennyi lenne az észrevételem, remélem értő fülekre talál, és születik egy emberibb megoldás, hogy ne szégyentáblák legyünk az utcán. 

Talán kevesebbet érünk mi, akik dohányzunk mint a nem dohányzók? Nem hinném. Köztünk is vannak diplomások, tudósok, okos emberek. Nem szeretnénk mást, csak emberibb körülményeket.

AddThis Social Bookmark Button

 
Dohányosok és jogsérelmek
: starstarstarstarstar
2012. május 03. csütörtök, 17:16

A nemdohányzók védelmét a dohányosok jogainak súlyos csorbítása nélkül elismerem.

A szabadság és a jog addig terjedjen, amíg az mások szabadságát, jogait nem korlátozza!

Azok, akik a dohányzás szenvedélyének hódolnak, megérdemlik, hogy számukra kijelöljenek egy helyet, ahol cigarettázhatnak.

Itt az UK-ban a kórházakban, főiskolákon, egyetemeken, és olyan intézményekben (pl.Tesco), ahol van udvar, kert, egy fedett, buszmegállóhoz hasonló építmény áll a dohányzók rendelkezésére. A munkahelyek, üzletek előtt, vagy hátsó kapuinál dohányoznak az alkalmazottak.

A zárt helyen való dohányzás teljes tilalmát sem értem, hiszen korábban is elkülönült a dohányzó és nem dohányzó rész. Ezt különösen kávézókban lehetne megoldani a füstelszívóval, vagy akár kórházakban is.

Az öt méteres szabályt betarthatatlannak és egyben nevetségesnek tartom.

Miközben a pálinkafőzést legalizálják, álságosnak tartom a dohányzók elleni fellépést.

Korlátozó szabályokkal, áremelésekkel még senkit nem sikerült leszoktatni a dohányzásról. Aki kultúráltan cigarettázott, eddig sem gyújtott rá olyan helyen, ahol az zavarhatott másokat.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. május 03. csütörtök, 17:23
 
Dohányzó vélemény élettapasztalattal
: starstarstarstarstar
Írta: Füstölgők   
2012. június 06. szerda, 12:35

Tisztelt Füstölgők Társasága!

70 éves, dohányzó (napi 10-15 szál) nő vagyok. Nagyon régen dohányzom, de mindenkor igyekeztem betartani az íratlan szabályokat - is. A gyerekeinket a lehetőségek szerint, mindig óvtuk a dohány füsttől. Hála Istennek ma már 51, ill. 49 évesek, de soha sem volt probléma az egészségükkel, főleg nem a dohányfüsttől. Vendégségben általában nem gyújtok rá, ha csak - engedéllyel - más is rá nem gyújt. A táskámban a cigarettás doboz és öngyújtó mellett, állandó jelleggel ott van egy kis szelence, amibe a csikket gyűjtöm, ha nincs a közelemben hamutartó. 47 évi boldog házasság után férjem elment, és én biztosan megzavarodtam volna, ha nem gyújthatok rá. Úgy határoztam, hogy már nem is szándékozom leszokni. Sajnos teljesen más egészségügyi gondjaim vannak, de az életbe lépett törvény miatt, nem valószínű, hogy megkísérlem azt, hogy kórházba kerüljek, bármennyire fontos is lenne. Nem szeretnék megalázott helyzetbe kerülni azért, mert esetleg a műtét után kimegyek a kórház kertjébe és elszívok egy cigarettát. Egyébként egy súlyos, 6 órás hasi műtét után, már a második napon felkeltem, mire a műtétet végző professzor (ő is dohányzott) kifejtette, hogy a legjobb betegek a dohányzók, mert igyekeznek felkelni, ugyanakkor a nemdohányzókat még egy hét után is mosdatni és aktívan ápolni kell. 
Az előbb felvázolt indokaim alapján, lehet, hogy mégis csak köze lesz a halálomhoz a cigarettának, csak éppen ellenkező előjellel.

Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményemet és köszöntöm Önöket.
Üdvözlettel: O. Zsóka

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. június 06. szerda, 12:37
 


Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később