vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Megbüntethetik a munkaadók a munkaidőn kívül dohányzó alkalmazottaikat? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. május 30. péntek, 01:15

Nehéz kérdés, és mindkét oldalon meggyőző érvek állnak. A munkaadóknak, akik egészségbiztosítást nyújtanak dolgozóiknak, érdekükben áll, hogy alkalmazottaik egészségesek legyenek. Viszont a dolgozók nem szeretik, ha a munkaadóik beleszólnak a magánéletükbe.

 

A Tribune Company az előző tulajdonos alatt havi 100 dolláros büntetést szabott ki alkalmazottaira, ha rágyújtottak. Az új tulajdonos, Samuel Zell véget vetett ennek a gyakorlatnak, amely január 1-én lépett érvénybe. (chicagotribune.com). Gerry Spector, vezérigazgató helyettes egy e-mail üzenetben azzal indokolta a lépést, hogy a büntetés „összeegyeztethetetlen volt az új vállalati kultúrával”.

„Inkább azt szeretnénk, hogy Önök ítéljék meg, hogy dohányoznak-e. Nem szeretnénk a véleményünket Önökre kényszeríteni,” – írta. A pénzt, amit a dolgozók büntetésként befizettek, vissza fogják téríteni – mondta. Emellett a cég továbbra is ingyenesen nyújt dohányzásról leszoktató programokat az alkalmazottai számára.

Amikor a büntetést kivetették, Mark Lacter az LAObserved blogon (laobserved.com) azt írta, hogy „ez egy újabb példa, ami alátámasztja, „hogy a vállalatoknak nincs joguk beleszólni az emberek egészségügyi ellátásába.”

A büntetések és más szankciók ellen szól az az érv is, hogy a cégeknek más módokon kellene ösztönözniük dolgozóikat a dohányzás abbahagyására, vagy más lépéseket kellene tenniük egészségük javításáért, ez ugyanis sokkal helyesebb hozzáállás lenne. De ez is felvet problémákat. A Whirlpool ezen a héten 39 - saját bevallásuk szerint nem dohányzó - alkalmazott esetében felfüggesztette az 500 dolláros egészségbiztosítási kedvezmény kifizetését, mivel látták őket az evansville-i gyáron kívül dohányozni. (abcnews.com)

A Whirlpool közleményében úgy nyilatkozott magáról, hogy „az egészségtelen szokásokkal szemben hadat viselő vállalatok növekvő táborához tartozik”.

A felfüggesztések egy újabb felvetéshez vezettek, ez esetben a Team Building Is for Suckers nevű humán erőforrás blogon, Laurie Ruettimann tollából. (laurieruettimann.com) Szerinte az egészségbiztosítást külön kell választani a foglalkoztatástól. „Gondoljunk csak bele, mennyivel versenyképesebbek lennének az amerikai vállalatok, ha az egészségügyi kiadások minimalizálása helyett a termékekre, szolgáltatásokra, nyereségességre és az alkalmazottak továbbképzésére koncentrálnának” – írta.

Forrás: New York Times

Az eredeti cikk eléréséhez kattintson ide.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később