Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
2012: Hol dohányozhatunk? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2012. január 04. szerda, 18:27

2012Áprilisig nem büntetik meg a tiltott helyen dohányzókat, azonban a szabályok már most is érvényesek, ezért tudni kell róluk, és be kell tartani őket. Összefoglaltuk hol szabad és hol tilos cigarettára gyújtani.

 

Zárt helyeken

Januártól szinte minden zárt helyen tilossá vált a dohányzás. A lakóházakban és a munkahelyeken nem lehet dohányzó helyiségeket kijelölni, ezért az épületek bejáratától legalább öt méterre, szabad levegőn cigarettázhatunk. A lépcsőházakban való cigarettázás sem megengedett. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, valamint egészségügyi szolgáltatóknál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely. Zárt légterű dohányzóhelyiség pedig csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki, a foglyok és a betegek számára.

A szórakozóhelyek és éttermek sem kivételek a tilalom alól. Ugyanakkor továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. A zárt helyek sorában kivételt képeznek a játékkaszinók, ahol zavartalanul lehet dohányozni. A szállodák szivarszobái szintén mentesültek a füsttilalom alól, a koktélokról, italokról és ételekről viszont le kell majd mondaniuk a vendégeknek, a szivarszobákban ugyanis betiltották a felszolgálásukat.

A közlekedési eszközök teljesen füstmentessé váltak, ami a buszok esetében nem jelent nagy változást. Megszűntek viszont a dohányzó kocsik a vonatokon, ezért érdemes lélekben felkészülni a hosszabb utakra.

 

Szabad ég alatt

Az aluljárókban, valamint a megállókban és a játszótereken, valamint ez utóbbiak ötméteres körzetében tilos a dohányzás. Az iskolák, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények, valamint a kórházak teljes területén még szabad téren sem gyújthatunk rá. Más intézmények esetében a bejárattól számított öt méteres szabály érvényes.

Ugyanakkor a helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást, ezért nem árt tájékozódni a helyi szabályokról. A tiltott helyeken figyelmeztető táblák kihelyezését tervezik, ezeket érdemes figyelni.

A cigarettatilalom betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi, de az áprilisig tartó türelmi időben még nem szabnak ki pénzbírságot. Ezt követően magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő büntetések várhatók.

 

Forrás: Magyar Nemzet

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. január 04. szerda, 18:30
 

Hozzászólások  

 
0 #3 2012-01-09 17:38
Ha Ti ebben rész vettetek jóváhagyólag, úgy ugyanolyan agyatlan akárkik vagytok mint a rendeletet elfogadó kormánytöbbség.
Nem lehet a felnőtt lakosság majd felét, valamint a kiskocsmákat rendszeresen lázogatók több, mint 90%-át semmibe venni. Ennek (remélem) nagyon rossz vége lesz...
Idézet
 
 
0 #2 2012-01-05 13:55
És akkor mi van, ha egy pszichiátriai beteg pl. a sebészetre kerül???
Idézet
 
 
0 #1 2012-01-05 13:54
És akkor mi van, ha egy pszichiátriai beteg a sebészetre kerül???
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később