vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A fejlődő országokban még mindig népszerű a cigaretta PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2012. augusztus 24. péntek, 12:42

cigis_kezBár a világ a korlátozások felé halad, a fejlődő országokban a férfiak 40 százaléka még mindig dohányzik, a nők pedig egyre korábban kezdik – így foglalható össze a legutóbbi nemzetközi felmérés eredménye.

A Lancet című neves orvosi lapban megjelent tanulmány szerint azonban az átlag félrevezető, mert óriási különbségek találhatók mind az egyes nemzetek, mind pedig a férfiak és nők dohányzási szokásai között. Bár 2008 óta már több mint egy milliárd ember él olyan országban, ahol a dohányzással és a dohánytermékekkel kapcsolatban egyre szigorodó szabályozás lépett érvénybe. A törvények általában három fő területre koncentrálnak: a közterületek füstmentességére, a reklámtilalomra és a cigarettadobozokra kerülő figyelmeztető ábrákra. Újdonságként hat a nemrég Ausztráliában megszavazott márkajelzés nélküli csomagolás terve, amelyet számos ország, például Nagy-Britannia, Norvégia, Új-Zéland és India maga is már fontolóra vett. A tanulmány szerint azonban a világ lakosságának 83 százaléka még mindig olyan helyen él, ahol a dohányzást nem, vagy csak alig szabályozzák. A 14 gazdaságilag közepesen, illetve gyengén fejlett országban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a férfiak mindenhol jóval nagyobb mértékben cigarettáznak, mint a nők, bár ez a szám Oroszországban 60 százalék, Brazíliában viszont csak 22. A nők körében az átlagos 5 százalékos arány is nagy eltéréseket mutat. Míg Lengyelországban majdnem minden negyedik nő dohányzik, Egyiptomban csak a nők fél százaléka. A dohányosok 64 százalékban gyári cigarettát fogyasztanak, de Indiában például igen népszerű a rágódohány és a tubák is. A legtöbb dohányos – 301 millió – ma Kínában él, de India közel 275 millió fővel a második. Ráadásul a fiatal nők majdnem minden vizsgált országban egyre hamarabb és egyre többet dohányoznak. A gyengén fejlett országok a dohánytermékekből befolyt adók csak igen kis hányadát fordítják a nemdohányzó lakosság védelmére, 9 ezer dollárból átlagosan egy dollárnyi összeget.

 

Hír és kép forrása:  http://www.sundayszaman.com/sunday/newsDetail_getNewsById.action?newsId=289772

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. augusztus 24. péntek, 12:44
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később