Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Megtartottuk idei első rendezvényünket PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. május 06. csütörtök, 14:32

Fustolgok TarsasagaA Füstölgők Társasága tegnap a közeljövőben várható dohányzás-szabályozási változásokról szóló kerekasztal-beszélgetéssel indította idei rendezvénysorozatát. Ismét bebizonyosodott, hogy a témakörben lehetséges és szükséges is a párbeszéd dohányosok és nemdohányzók között, ezért folytatjuk!

 

Idén jelentős változások következhetnek be a dohányzás szabályozásában, ugyanis esedékessé válik az EU dohánytermék rendeletének és a WHO dohány ellenőrzési keretellenőrzésének felülvizsgálata. Fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi felnőtt lakosság mintegy harmadát jelentő/kitevő dohányosok értesüljenek a „felettük” zajló  folyamatokról, és a demokrácia, valamint a civil társadalom eszközrendszerén keresztül hallassák hangjukat. Ennek érdekében az év során több alkalommal szakértői kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk, melyek során mindkét oldal szereplőit megszólaltatjuk.

Az első, tegnapi rendezvényen Dr. Fodor Péter beszélgetőpartnere Váncsa István volt. Meghívott szakértőként Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke és Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság alelnöke vett részt a rendezvényen.

Váncsa István a tőle megszokott humorral, történelmi-filozófiai szempontból közelítette meg az egyre szigorodó dohányzási szabályozás kérdését. „Az elmúlt néhány évszázad a dohányosok szívatásának a története” – adta meg az esemény felütését Váncsa úr.

Patai András a WHO terveiben szereplő eszközökről beszélt, melyektől a szervezet a dohányzás mértékének csökkenését várja: az ízesítő- és adalékanyagok száműzéséről a dohánytermékekből, az egyencsomagolás bevezetéséről és a dohánytermékek üzleti kihelyezésének tilalmáról. Valószínűsíthető, hogy ezek az intézkedések nem lennének hatékonyak a dohányzás elleni küzdelemben, ugyanakkor tömeges foglalkoztatási válsághoz és a feketepiac élénküléséhez vezetnének.

A megoldás Dr. Kovács Gábor véleménye szerint elsősorban a felvilágosításban és az oktatásban rejlik. A dohányzás visszaszorítását egy átfogó, átgondolt és hosszú távú prevenciós programmal látná lehetségesnek, amit a nemzeti oktatási rendszerbe is be kellene építeni. A Füstölgők Társasága is számtalan esetben hangoztatta ezt a véleményét.

A kerekasztal-beszélgetés témáival kapcsolatban további információ itt található.

 

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. május 12. szerda, 14:36
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később