Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A hollandok füstölögnek a tilalom miatt PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. december 05. péntek, 01:26

Megdőlni látszik a törvénytisztelő állampolgárok hírében álló hollandok imázsa, ugyanis nyíltan lázadnak a dohányzási tilalom ellen. Mivel a kisebb cafék és bárok tulajdonosai és vendégei továbbra is ellenállnak a tiltásnak, a holland egészségügyi miniszter azt tervezi, drákói büntetéseket szab ki, és büntetőjogi eljárásokat kezdeményez az engedetlenek ellen.

 

Hollandia tavaly júliusban vezette be a tilalmat, de a betartatási kísérletek káoszhoz vezettek. Aki továbbra is megszegi a törvényt, jelenleg 16 ezer eurós büntetés és egy kis börtönbéli hűsölés lehetőségével játszik.

Először csupán egy maroknyi, egyfős személyzettel rendelkező bár és kávézó döntött úgy, hogy nem veszik figyelembe a tiltást, mivel féltették a megélhetésüket. Hamarosan azonban üzletek százai vették újra elő a hamutálakat, melyeknek még porosodni is alig volt idejük. A vendégek is kivették a részüket az akcióból: megszervezték, hogy inkább összedobják a büntetés összegét, minthogy füstölgés nélkül költsék el jól megszokott menüjüket.

Néhány elemző arra is rámutatott, hogy a liberális hollandok alighanem torkig vannak az EU-ból áramló szabályokból. Valaki így fogalmazta meg ezt: „Elegünk van abból, hogy mindig megmondják, mit tegyünk. Ez már túl sok volt az itteni embereknek.”

Noha ekkora az ellenállás, a hollandiai tilalom még mindig jóval liberálisabb, mint más országok hasonló törvényei, hiszen megengedi a dohányzást a nem dohányzó vendégektől és a személyzettől elkülönített helységekben.

Vannak találékony vendéglősök – néhány bárban például modellvasút szállítja az italokat a dohányzó vendégeknek fenntartott terembe, ahonnan számítógépen adhatják le a rendelést. Egy másik vállalkozó szellemű kocsmáros önkiszolgáló, pénzbedobós bárpultot biztosít dohányzó vendégei részére.

Azt is mondhatnánk akár, hogy nem sok jelentősége van annak, hogy mi történik Hollandiában – legalábbis ami a magyar dohányzásellenes törvénytervezetet illeti. Mégis megjegyezem, hogy az 1999 óta érvényben lévő magyar törvény kísértetiesen hasonlít arra, amit Hollandiában tavaly fogadtak el. A nemdohányzó és dohányzó terület elkülönítését nálunk is előírja a törvény. Vajon nem lenne-e célravezetőbb betartani a törvényt, mint rohamtempóban bevezetni a teljes tiltást?

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide!

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később