Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Füstbe ment tolerancia? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. december 05. péntek, 01:26

Egyesek a dohányipari és vendéglátó-ipari lobbit, valamint a költségvetés rövid távú szemléletét sejtik a dohányzási törvény szigorításának elhalasztása mögött. Ezt a szemléletet tükrözi a HVG-ben 2008. november 11-én megjelent Füstbe ment terv című írás is. A cikk szerzője a zéró toleranciához hasonlóan kívánatosnak tüntette fel, hogy a kormány végre „rászánja magát a bagózás zárt közösségi terekből való teljes kitiltására”.

 

Ehhez hasonló szemlélettel egyre gyakrabban találkozunk a sajtóban, hiszen az Európai Bizottság képviselői mind keményebben lépnek fel a dohányzás teljes tiltásáért. Arról azonban gyakran elfelejtkeznek, hogy Magyarországon az 1999 óta érvényben lévő nemdohányzók védelméről szóló törvény nemcsak példamutató, hanem teljes mértékben megfelel az Unió elvárásainak. Sajnálatos persze, hogy a korát megelőző törvényt máig sem sikerül itthon betartatni. A probléma egyik fő oka lehet, hogy a törvénynek máig nincs érvényes végrehajtási utasítása, ami részleteiben szabályozná a jogszabály megvalósításának módját.

Az is előfordul, hogy a zárt közterületi dohányzás teljes tiltását sürgető újságírók nemegyszer légből kapott egészségügyi és mortalitási adatokkal hozakodnak elő. A kutatásokra való hivatkozás mellett sajnos, azt sem említik meg, hogy a dohányzási tilalmak milyen komoly gazdasági és társadalmi károkat okoztak más európai országokban. Elég csak egy pillantást vetni Írországra, ahol a pubok közel 30 százaléka bezárt, és számtalan ember megélhetése került veszélybe, vagy Németországra, ahol a kormány a törvény visszavonására kényszerült 2008 nyarán!

A Füstölgők Társasága továbbra sem ért egyet a teljes és egyoldalúan hozott tiltással, e helyett a kölcsönös tolerancia jegyében megvalósuló párbeszédet tartja követendőnek és kívánatosnak. Tiszteletben tartjuk a nem dohányzók füstmentes környezethez való jogát, de csak olyan megoldást tudunk elfogadni, ami nem végletesen kirekesztő a dohányosok számára sem.

A felnőtt társadalom közel egyharmadát képviselő, társadalmi szervezet képviselőjeként egyetértünk azzal, hogy szabályozni kell a dohányzást, de a teljes tiltást intoleránsnak, indokolatlannak, és feleslegesnek tartjuk. Az átgondolatlan és elhamarkodott törvénygyártás helyett azt szeretnénk, ha az Országgyűlés lépéseket tenne annak érdekében, hogy a jelenlegi, nemdohányzók védelméről szóló törvény legyen végre következetesen betartva.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később