vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A világ legnagyobb dohányzási tilalma PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. október 03. péntek, 01:24

INDIA: Az indiai dohányosok sem füstölöghetnek tovább, mivel október 2-án érvénybe lépett az általános dohányzási tilalom. Ez az eddigi legnagyobb kiterjedésű dohányzási tilalom.

 

The Independent, 2008. október 2.

Mivel a becslések szerint évente 1 millió ember veszíti életét a dohányzás miatt, a kormány úgy döntött, hogy síkra szál a dohányzás ellen. A tilalom megszegését akár 200 rúpiával is büntethetik, ami több mint a napi átlagkereset. Akik mégsem hagynak fel a szokásukkal, azok kénytelenek lesznek az utcán füstölögni.

India a cigaretta iparág harmadik legnagyobb piaca, csaknem 250 millióan dohányoznak az országban. Az ITC Ltd, India legnagyobb dohányárut előállító cége novemberben a Legfelsőbb Bírósághoz fog fordulni jogorvoslatért. A lépést a dohányzás volumene igazolja: a becslések szerint évente 102 milliárd szál cigaretta kerül eladásra az országban.

A dohányzási tilalom minden nyilvános helyre vonatkozik, beleértve az éttermeket, bárokat, irodákat, repülőtereket és még a buszmegállókat is. A nagyobb létesítmények, akik tudnak külön helységet kialakítani a dohányosok számára, kivételt fognak élvezni.

A dohányzási tilalom a világ más részein látható példákhoz hasonlóan vegyes érzelmeket váltott ki. A korábbi tapasztalatok alapján legfeljebb az várható, hogy többen elgondolkoznak majd a leszokáson. És noha a kormány nagyon keményen szeretne fellépni, és átfogó ellenőrzést ígért, a siker korántsem garantált. Korábbi kísérletek, melyek társadalmi szokások megváltoztatására irányultak, több esetben is kudarcba fulladtak már.

A tilalom bevezetésekor a indiai sajtó tele volt olyan, megrögzött dohányosok tollából származó véleményekkel, melyek egyre azt bizonygatták, hogy a tilalom nem fogja megállítani őket. Felmerült az a vélemény is, hogy a rendőrségnek először a terroristákkal kellene elbánnia, nem a dohányosokkal.

Forrás: The Independent

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később