vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
18-as karikás filmben fog szerepelni Szörnyella? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. augusztus 01. péntek, 01:21

A dohányzásellenes lobbi legújabb célkitűzéseként azt szeretné elérni, hogy 18-as karika kerüljön minden olyan filmre, ami a dohányzást vonzóként mutatja be.

 

A British Medical Association (Brit Orvosi Egyesület) szerint sokmillió gyerek és fiatal azért válik függővé, mert a filmekből azt tanulják, hogy a dohányzás menő dolog. Dohányoznak a szüleik, dohányoznak a kedvenc sztárjaik, és ezen kívül még az agresszív dohányipari marketing hatásainak is ki vannak téve. A BMA szerint egy törvénymódosítással a cenzúra emberéletek ezreit menthetné meg.

Dr. Vivienne Nathanson, a BMA tudományos vezetője szerint haladéktalanul korlátozni kell a dohányzást pozitív viselkedésformaként bemutató képsorok megjelenését a médiában. Negatív példaként említette pl. a Függetlenség Napja c. filmet, melyben a főhős, Will Smith szivarra gyújt, ezzel ünnepelve az idegenek elleni győzelmét. Nathanson szerint a filmek cselekményében a dohányzás káros hatásait is ki kellene domborítani.

A BMA ezen kívül egyéb követeléseket is megfogalmazott, pl. hogy a kiskereskedők csak egy speciális engedély birtokában árusíthassanak dohányterméket, és azok ne legyenek látható helyen az üzletekben. A dohánytermékek csomagolásán szerintük csak a márkajelzést és az egészségügyi figyelmeztetést szabadna feltüntetni, minden egyéb dizájnt mellőzni kellene.

Minden évben 200.000 tizenhat év alatti fiatal kezd el dohányozni, nekik háromszor akkora esélyük van a rákos megbetegedésre, mint akik várnak a füstölgéssel a húszas éveik közepéig – állítja az Egészségügyi Minisztérium. Ezért a gyermekek védelme prioritás.

Gerard Hastings, az angol Rákkutató Intézet professzora szerint csak akkor lehetne hatékonyan védeni a fiatalokat a dohányzástól, ha ezen a területen minden marketingtevékenység megszűnne.

A Forest, a dohányosok érdekvédelmi szervezetének szóvivője szerint értelmetlen a minisztérium érvelése, mivel ha a dohánytermékek nem lennének látható helyen az üzletekben, az csak még vonzóbbá tenné a lázadó tinédzserek szemében. A filmekkel kapcsolatos javaslat pedig oda vezethetne, hogy egyes gyerekfilmek felnőtt minősítést kapnának. Valószínűleg a Minisztériumban sem gondolták komolyan, hogy a 101 Kiskutya a jövőben 18-as karikát kapjon.

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később