Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
USA: 12%-kal növeli a balesetek számát a dohányzási tilalom PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2008. május 06. kedd, 01:13

A dohányzás tilalma balesetekhez vezet - tanulmány

 

Az amerikai bárokban bevezetett dohányzási tilalom növelte a vezetés közbeni ivás miatt bekövetkezett balesetek számát.

Az amerikai igazságszolgáltatás majdnem 12 százalékos növekedést tapasztalt az olyan balesetek számában, melyeket a volán mögötti alkoholfogyasztással lehet összefüggésbe hozni – állítják a kutatók a Journal of Public Economics egyik cikkében.

A megállapítás 2000 és 2005 közötti adatokon alapszik. A megfigyelés olyan országokra vonatkozott, melyek ebben az időszakban vezették be a dohányzási tilalmat. A következtetést a tilalom bevezetése előtti és utáni baleseti statisztikák összevetéséből vonták le.

A kutatók azt találták, hogy a dohányzók nem a helyi bár felé vették az irányt egy ital és egy jó pöfékelés reményében, hanem vállalkozó kedvükben olyan helyet kerestek, ahol még rá lehet gyújtani.

Lehet, hogy nem isznak többet, de minden bizonnyal többet autóznak mint korábban – és ez okozza az ütközés kockázatának növekedését. A tanulmány szerint: „A bárokban bevezetett dohányzási tilalom növeli a végzetes balesetek kockázatát, melyeket ittas vezetők okoznak.” ”A bizonyítékunk két mechanizmuson alapul – a dohányzók alternatív helyeket keresnek a helységen belül, ahol ihatnak, vagy olyan közeli közigazgatási egységekbe hajtanak, ahol szabad bárokban dohányozni.”

A jelentésben idézett számok alapján az amerikai lakosság közel egy harmada olyan városokban, megyékben vagy államokban él, ahol korlátozzák a dohányzást a bárokban.

A tanulmány létrehozásában részt vevő Scott Adams és Chad Cotti (Wisconsin-i Egyetem) szerint mérlegelni kell az ittas vezetés növekedésének veszélyeit és a dohányzási tilalom „potenciális pozitív egészségi hatásait”. Ez a folyamat évekig eltarthat.

Az eredeti cikk eléréséhez kattintson ide.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később