vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Kinek jó a trafiktörvény? PDF Nyomtatás E-mail
: starstarstarstarstar
Írta: Füstölgők   
2013. április 23. kedd, 15:07

kinekjo2013. július 1-ével lép hatályba a trafiktörvény, ezután kizárólag csak nemzeti dohányboltokban juthatunk cigarettához. A jelenlegi kiskereskedelmi egységek, amelyek dohányárut értékesítenek várhatóan bevételcsökkenésre számíthatnak. A nagykereskedők pedig több ezer kockázatos vevőt kapnak, az eddigi megszokott, biztos vevőkör helyett.

Az eddig dohánytermékeket forgalmazó boltok július 16-ig árulhatják a megmaradt készletet, utána a bontatlan termékeket kötelesek visszavenni a nagykereskedők. Az elárusítóhelyek számának drasztikus csökkenése a feketepiacot erősítheti, a dohánytermékek alacsony árrése miatt pedig az alacsonyabb forgalmú trafikok létjogosultsága is kétséges. Az eddigi 40-42 ezer dohányértékesítő hely helyet, 6-8 ezer darab lesz. Ezek számát településenként, 2000 lakosonként állapítják meg, a koncesszió nyertesei 20 évre kapják meg az értékesítési jogot.

„A dohány-nagykereskedők szinte összes, meglévő kockázati besorolással rendelkező ügyfele eltűnik, és egyik napról a másikra teljesen új összetételű vevőportfóliót kell majd kezelniük. Ez hitelbiztosítási szempontból nagyon szokatlan és rendkívül kockázatos helyzet lesz, amelyre minden lehetséges eszközzel fel kell készülni” – mondta Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A nagykereskedők mellett azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik megnyerték a koncessziót. A kormány is felismerte a problémát, miszerint csak a dohánytermékek bevételéből nem minden trafik tudná fenntartani magát, ezért egyik februári módosítás során bővítették az árusítható termékek körét: dohány- és szerencsejáték-termékeken kívül alkoholos italok, üdítők, ásványvizek és újságok is kaphatóak lesznek. Ezen kívül az üzemeltető tapasztalatán és rátermettségén is múlik a siker, illetve hogy hol helyezkedik el a bolt.

Jelenleg egyes üzletekben a teljes forgalom 30 százalékát a dohánytermékek forgalma teszi ki, így a változtatások munkahelyek megszűnését is eredményezhetik. Valószínű, hogy a teljes magyar dohánypiac forgalma is csökken majd, hiszen a nehezebb hozzáférés és a dráguló dohánytermékek miatt kevesebben engedhetik majd meg maguknak.

Vanek Balázs szerint ezek a problémák növelhetik a feketepiacot, tavaly a „feketén” értékesített cigaretta aránya a teljes eladott mennyiség 4 százalékát tette ki, míg 2013-ban ez az arány akár 10 százalékos is lehet.

 

Hír és kép forrása:  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/piac/nem-lesz-sikertortenet-a-trafiktorveny/ 

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2013. április 23. kedd, 15:08
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később