vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Ukrajna: Életbe lépett az új dohánytörvény PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2012. december 22. szombat, 12:19

uk_smoking_restÚj időszámítás kezdődött vasárnap Ukrajnában. Életbe lépett ugyanis a nemdohányzók védelmében hozott új törvény, ami alaposan megváltoztatta a dohányosok életét.

Megszűntek az eddig megszokott belső dohányzó helyiségek, így december 16-a óta a farkasordító hideg ellenére csak az éttermek és szórakozó helyek előtt, a szabad levegőn lehet rágyújtani.

 

Az első benyomások szerint a vendégek jól viselik a változásokat, - „szerencsére a törvény mindenhol és mindenkire egyformán vonatkozik” - ám sokan kellemetlennek érzik, hogy egy baráti beszélgetés közben fel kell állniuk, és el kell hagyniuk a kényelmes, meleg helyiséget.

Az új szabályok szerint tilos a dohányzás az összes középületben, a sportlétesítményekben, kórházakban, oktatási intézményekben és szabad téren az aluljárókban, buszmegállókban és a játszótereken is.

A szállodák és kollégiumok területén létesíthetnek ugyan egy-egy kijelölt dohányzó részt, de legfeljebb a létesítmény teljes területének tíz százalékán. Szabálysértésért az intézmények vezetőit komoly, 10.000 hrivnyás (kb. 290 ezer forint) bírsággal sújtják, a tiltott helyen való dohányzáson rajtakapott lakosok mindössze 175 ukrán hrivnyát, azaz közel ötezer forintnyi büntetést fizetnek.

Megszűntek a dohányreklámok is, és mostantól a cigarettásdobozok mindkét oldalán nagyméretű egészségügyi figyelmeztetést, az elülső oldalon feliratot, a hátoldalon pedig ábrát kell elhelyezni. Emellett a kormányzat erőteljes hangsúlyt fektet a felvilágosító, oktató kampányokra is, hogy a jelenlegi 29 százalékos dohányzási mutató némileg csökkenjen.

Most már csak az a kérdés, hogy a törvényhozók mennyire tartják be saját szabályaikat, hiszen a parlament eddigi két kis dohányzó helyiségét szintén bezárták. Vajon a honatyák is kisétálnak majd minden egyes cigivel az épületből?

 

Hír és kép forrása: http://www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraine-bans-indoor-smoking-317780.html


AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. december 22. szombat, 12:37
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később