Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Démonizált dohányzás: mindenki másképp csinálja (I. rész) PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2007. szeptember 12. szerda, 01:06

Az FCTC (A Világegészségügyi Szervezet Dohányzásellenes Keretegyezménye) 2003-as elfogadása óta egyre fokozódik a dohányzást választó embertársainkra (igen, ők is emberek!) nehezedő pszichológiai nyomás. A fent nevezett dokumentum ugyanis összegzi, rendszerezi és intézményesíti mindazt, amit a dohányzásellenes szervezetek a 'járvány' (ti. a dohányzás) megfékezése érdekében tenni kívánnak. Röviden összegezve a lényeg: fokozatosan ellehetetleníteni a dohányzást a gyártás, a forgalmazás és a fogyasztás egyre nehezebbé és drágábbá tételével, emellett pedig érzelmi alapú frontokat nyitni a közvélemény felé: egész egyszerűen démonizálni a dohányosokat.

 

Érdemes felfrissíteni memóriánkat, visszaemlékezi erre a kiindulópontra (bár a dohányellenes intézkedések és politikák sokkal hosszabb történetre tekinthetnek vissza), mert a napi híráramból ismert dohányzás témájú információk mind innen erednek. Tartsuk tehát észben az okokat, amikor az okozattal, azaz az ilyen hírekkel találkozunk. Összegyűjtöttük a legfontosabb témákat, amely mentén a ’harc’ kibontakozik, hogy az elmúlt hetekből származó hírekkel illusztrálva, több cikken át elemezzük a status quo-t – tartson velünk Ön is!

Közterületi dohányzás

Közismert, hogy az Egyesült Királyságban július 1-től tilos a közterületi dohányzás. A közvélemény reakciója legalábbis vegyesnek mondható – a hivatalos állami álláspont szerint rengeteg ember életét és egészségét menti meg az intézkedés, ám az emberi jogok és a parlamentarizmus hazájában sokan vannak, akik túlzott paternalizmust és a jogaik korlátozását emlegetik. Nem is akárkik: a dohányzás oly mértékben része az angol kultúrának, de nyugodtan mondhatnánk európait is, hogy a társadalom egészét érinti a korlátozás: a pub-ok hagyományosan kékgalléros közönségétől az irodai munkások tömegein át az elit magánklubjainak, a művészek, tudósok, politikusok féltve őrzött privátszférájáig bezárólag.

Folyt. köv.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később