vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
USA, Centerville: Egy dohánybolt is sok PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2012. augusztus 09. csütörtök, 13:41

dohany_shopAz amerikai Sziklás-hegység egyik kisvárosa, Centerville főutcáján, pár lépésre a népszerű kávézótól, helyes kis dohánybolt hirdeti szerényen portékáját „szivarok, vízipipa felszerelés, ajándéktárgyak”.

A helyi vezetés most úgy döntött, a bolt „rossz” helyen van, és a városban egyébként sincs szükség dohányboltra. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen még Utah állam szigorú szabályozását is túl akarják licitálni. Az idén júliusban bevezetett törvény ugyanis egész pontosan meghatározza, hogy az állam területén hol és milyen feltételek mellett működhetnek dohányboltok. Minden egyes elárusítóhely csak külön engedéllyel és a város meghatározott pontján működhet. 300 méteres körzetében nem lehet iskola, vagy egyéb gyermekintézmény, templom, könyvtár, park, vagy szabadidőközpont, 200 méteren belül pedig lakó-, vagy mezőgazdasági övezet.

Centerville olyan, mint egy alvóváros, alig pár utcájában vannak csak boltok és kávézók, így alig találni az új törvénynek megfelelő helyszínt. Még az ipari körzet szélén is új lakások találhatók, és bár a dohánybolt számára ugyan kihasíthatnának ebből egy szeletet, a helyi vezetés mégis úgy döntött, hogy a tetováló szalonok és klubok mellett a dohánybolt sem illik a helyi közösség életébe, és a teljes tiltásra szavaztak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bolt előző tulajdonosa törvénytelenül fiatalkorúakat is kiszolgált. A hatóságok akkor, tavaly áprilisban bezárták ugyan a vállalkozást, azonban a nem sokkal később – a bolt ellen folyó eljárás ellenére – egy új tulajdonos azonos néven és profillal újra nyitotta, ezzel pedig tulajdonképpen semmibevette a hatósági eljárást. Bár jelenleg minden teljesen szabályosan működik, Centerville vezetése szerint a fejlesztési tervek és a korábbi problémák miatt a bolt új helyszínen, új működési engedélyt már nem kaphatna.

A tanács végleges döntése előtt Lisa Romney jogtanácsos azonban arra figyelmezet, hogy a hatályos jog szerint bizonyos vállalkozásokat zónákba lehet ugyan terelni, ám a teljes tiltás jogilag aggályos. Ha csak a város vezetősége tudományosan nem igazolja, hogy a dohánybolt működése „rendkívül szorosan” összefügg a helyi lakosság egészségi állapotával és általános közérzetével. Amennyiben a kis trafik jelenlegi tulajdonosa minden szabályt pontosan betart, nem kell aggódnia, mivel egyelőre érvényes engedéllyel rendelkezik.

 

Hír és kép forrása:  http://www.ksl.com/?nid=148&sid=21460678&title=centerville-hopes-to-ban-smoke-shops
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. augusztus 09. csütörtök, 13:45
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később