Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Ausztria - engedékeny tilalom? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2007. június 21. csütörtök, 01:04

Az év végére Ausztriában is új szabályozás lép életbe a nyilvánoshelyi dohányzást illetően. Bár szigorítás várható, teljeskörű tilalommal nem kell számolni. Nyugati szomszédaink megtalálták a valóban demokratikus és ésszerű dohánypolitikához vezető utat?

 

Úgy tünik a társadalmi 'érzékenység', a minnél szélesebb körű konszenzuson alapuló hatalomgyakorlás művészetét tekintve még van mit tanulnunk az osztrák sógoroktól (jó, az igazság kedvéért: nem csak nekünk!). Arrafelé szemmel láthatóan megértik a szabad választás és az azzal járó felelősség problematikáját, sőt, még az állami népegészségügy és a dohányzó kisebbség érdekeit egymás mellé helyezve sem fogja el a páni rémület a törvényalkotókat. Ehelyett párbeszédet folytatnak, mérlegelnek, és a jelek szerint minden érdekelttel igyekeznek megtalálni a közös nevezőt.

Ausztriában ugyanis az alábbi utat választották a nyilvánoshelyi dohányzás szabályozásakor: először is önkéntes alapon ajánlást tettek a vendéglátósoknak - egységeikben az alapterület min. 40%-án biztosítsák a dohányfüstmentességet. Csak azután nyúltak a kötelező érvényű szabályozás eszközéhez, miután eredménytelenül telt le a fenti előírásoknak való megfelelésre szabott határidő.

A konzervatív kormány idén tavasszal állt elő az új rendezési javaslattal: az ésszerütlen és kirekesztő teljes tilalom helyett a 75 négyzetméternél nagyobb területű vendéglátóhelyeken kötelező lesz a megfelelő szellőztetés biztosítása, az ennél kisebb egységek pedig maguk dönthetik el, hogy engedélyezik-e a füstölgést.

Mesterségesen generált médiahisztéria és atyáskodó állami szigor helyett józan belátás és tolerancia? Igen, a Füstölgők Társasága üdvözli az ilyen jellegű szabályozást! Csak remélni tudjuk, hogy ilyenkor a hazai jogalkotók is odafigyelnek...

 

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később