Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nem kell felvenni a dohányzókat PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Administrator   
2006. augusztus 09. szerda, 00:55
Milliók haragját válthatja ki az Unió bizottságának döntése arról, hogy a vállalatoknak nem kötelező olyanokat alkalmazni, akik dohányoznak. A szenvedély vagy szenvedélybetegség - kinek hogy testszik - ezek szerint nem olyan tulajdonság, amit mindenkinek tiszteletben kell tartani vagy legalábbis még nem tudjuk.

Jakupcsek Gabriella (műsorvezető 1): - No, hát úgy is lehet mondani, hogy Európa füstölög. Milliók haragját válthatja ki az Unió bizottságának döntése arról, hogy a vállalatoknak nem kötelező olyanokat alkalmazni, akik dohányoznak. A szenvedély vagy szenvedélybetegség - kinek hogy testszik - ezek szerint nem olyan tulajdonság, amit mindenkinek tiszteletben kell tartani vagy legalábbis még nem tudjuk. Vendégünk doktor Fodor Péter, a Füstölgők Társaságának elnöke. No, mit szólnak a bejelentéshez?

Dr. Fodor Péter (elnök, Füstölgők Társasága): - Én úgy gondolom, hogy nagy meglepetést nem okozott, mert az a tendencia, ami körülbelül az utóbbi évtizedben Európát is elérte a dohányzás ellenességgel, ennek egyik állomása ez. Az, hogy egy munkáltató, egy munkaadó úgy ad fel hirdetést, hogy kizárólag nemdohányzókat keres, ez az európai biztos úr szerint nem jelenti a diszkriminációt. A mi értelmezésünk szerint pedig egyértelműen diszkrimináció. Különösen ha ezzel párhuzamosan felütjük a Magyar Alkotmányt, amelyben tételesen meg van olyan fogalmazva, hogy minden állampolgár fölkészültsége, tehetsége, végzettsége szerinti munkára jogosult.

Csiszár Jenő (műsorvezető 2): - De miért pont a Magyar Alkotmány a jó?

Dr. Fodor Péter: - Én nem tudom, hogy a Magyar Alkotmány jó, ez van nálunk érvényben. Miért az a jó, hogyha ilyen mértékben történik egy diszkrimináció?

Műsorvezető 1: - Jó, hát valóban diszkriminációnak vélheti, bár pont a mai Magyar Hírlapban Furmann Imre ugye az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese abszolút kiáll amellett, hogy abba a bizonyos húsz védett tulajdonságban, ami a Magyar Alkotmányban, illetve a magyar törvényben benne van, például ez nincs benne ugye ahogy Ön is mondja és nem is lesz benne. És hogyha igaz, akkor ennek alapján fogják meghatározni a hirdetéseket, tehát lehet hogy ősztől, ha ezt elfogadja a parlament, akkor egész egyszerűen nem lehet majd feladni ilyen hirdetést. Tehát vihar egy lavór vízben. Egyébként meg szubjektív megítélés, nem. Hát hogyha egy irodában valaki mellett kell ülnöm, aki naponta húsz cigarettát elszív és én vagyok a cég tulajdonosa, akkor miért ne köthetném ki, hogy én viszont nem szeretnék passzív dohányos lenni. Hol az egészséges határ?

Dr. Fodor Péter: - Én úgy gondolom, hogy a toleranciának nevezik az egészséges határnak a kiindulópontját. Nevezetesen arról van szó, hogy aki eldöntötte, hogy dohányzik, akkor az ő számára a lehetőségek a következők. Egyrészt vállalja az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Beszélhetünk magyarul, hiszen ez nem fog megállni mondjuk a dohányárunak az ára. A másik, ami úgy gondolom, hogy nagyon lényeges, a Füstölgők Társasága ezért igyekszik tenni, hogy a kulturált dohányzásnak a feltételeit próbáljuk megteremteni.

Műsorvezető 2: - Ez mit jelent?

Dr. Fodor Péter: - Ez azt jelenti például a mi szemünkben és a mi álláspontunk szerint, hogy például aki fölszáll a villamosra és az utolsó három slukkot elszívja, az mondjuk ne a földre ejtse mindezt. Vagy autóból kidobunk csikkeket, igaz?

Műsorvezető 1: - Hadd meséljem el Önnek, Szingapúrban ki van téve egy tábla a metró előtt és azt hiszem, hogy ezer dollárra büntethető az, aki csak megközelíti a metró bejáratát cigarettával. Utcán nem lehet dohányozni és egyetlen egy csikket nem lehet látni.

Dr. Fodor Péter: - Ez az egyik. A másik pedig azt gondolom, hogy a dohányosnak figyelembe kell venni azok érdekeit is, akik nem dohányoznak. Tehát nem véletlen, hogy 99-ben az elfogadott törvény a nemdohányzók védelméről szólt és nem a dohányzásról. A másik, ami úgy érzem fontos dolog, hogy a füstölgés önmagában azért egy kultúrát is jelent. A dohányzásnak van egy kultúrája és a kultúrának is van ugye egy dohányzástörténete.

Műsorvezető 1: - Ezért méltatlan ez az utcán boltok előtt álló eladók dohányzása, mert hova menne szerencsétlen, én ezt értem, hiszen ki van zárva az üzletből, de ugyanakkor kulturáltan, én így szoktam le a dohányzásról.

Műsorvezető 2: - Te dohányoztál? Én azért nem mertem beleszólni, mert én is dohányoztam, de tizenöt éve pont átestem a másik oldalára, tehát egy ilyen elvetemült, elfajzott dohányellenes lettem.

Dr. Fodor Péter: - De attól még az utcán ha találkozunk, köszönhetünk egymásnak.

Műsorvezető 2: - Abszolút. Az első olaszországi évemben én azt hittem a bizonyos étteremnél, hogy fú, ez nagyon mehet. Hát ez hihetetlen. Ennyi ember itt áll az étterem előtt. Tök üres volt az étterem, éppen kint voltak bagózni.

Dr. Fodor Péter: - Én meg most jártam Washingtonba, egy hónappal ezelőtt. Ott is kint a bank előtt történik mindez. Én ezzel egyébként nem értek egyet. Tehát épületen belül meg kell tudni teremteni azt az elszeparált helyet, ahol a nemdohányosok nem szívhatják ezt a füstöt, aki dohányzik, az pedig nyilván számol azzal, hogy az ő füstjén kívül más füstje is jelen van.

Műsorvezető 2: - Tehát egy helységet kellene kialakítani vagy építeni?

Dr. Fodor Péter: - Pontosan.

Műsorvezető 1: - Én voltam ilyen helységbe, ahol olyan füst volt, hogy nem lehetett bemenni.

Dr. Fodor Péter: - Borzasztó, így van. Csak hát ennek van egy szellőztetési technikája. Mint ahogy az éttermeknél is. Ugye Írországban, Olaszországban ugye elrendelték, hogy éttermekbe nem lehet.

Műsorvezető 1: - Tehát igazából ez egy olyan kijelentés volt, ami most provokáció volt, ha jól értem, hiszen még törvényi háttere nincs, igazából ez csak egy javaslat volt.

Műsorvezető 2: - És a dohánylobbi ilyenkor mit csinál?

Dr. Fodor Péter: - Hát meg kell kérdezni a dohánylobbit. Én úgy gondolom, hogy akik kulturáltan szeretnének dohányozni, mi őket képviseljük ebben a Társaságban és el kell mondanom azt is, hogy minden olyan intézkedés, ami akár törvényt vagy bármilyen szabályozást jelent, mi 97-be alakultunk és éppen ennek az említett 99-es törvénynek az előkészítésében, megfogalmazásában is tudtuk a véleményünket hallatni. A lényeg az, úgy gondolom, hogy számunkra el tudjuk mondani, hogy mit képviselünk és szeretnénk, hogy aki dönt, hogy dohányzik, az életszerű körülmények között tegye ezt.

Műsorvezető 2: - Remélem, hogy tudtunk segíteni.

Műsorvezető 1: - Nagyon szépen köszönjük.

Dr. Fodor Péter: - Én bízom benne, köszönöm szépen a lehetőséget.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. április 04. vasárnap, 17:37
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később