Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A kormány az EU-val takarózik PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2012. február 15. szerda, 15:26

trafik_hvgAz országgyűlés elhalasztotta a „trafiktörvény” szavazását, mert a Külügyminisztérium javaslatára a kormány először szeretné kikérni az Európai Bizottság véleményét, hogy a törvényjavaslat nem ütközik-e versenyjogi szabályokba.

Ha elfogadják az indítványt, a dohánykereskedelem joga állami monopólium lesz. Így csak a kijelölt dohányboltokban lehet majd cigarettát kapni, hipermarketekben, vendéglátó- és szórakoztatóipari helyeken, valamint 2000 m2-nél nagyobb alapterületű áruházbakban nem.

Fejes Gábor ügyvéd szerint ez az áruk és szolgáltatások szabad mozgását sértheti, ugyanis üzletmérethez kötötten egyes – főleg a nagyobb és gyakorta külföldi tulajdonosi hátterű - kereskedelmi szolgáltatókat elzár az értékesítés lehetőségétől. Ez sértheti az uniós jogot, kivéve akkor, ha a korlátozást közérdek indokolja és az diszkriminációmentes, valamint arányos. Bár az ifjúság egészségének védelme elfogadható indoknak tűnik, nagy eséllyel vita alakulhat ki az unióval arról, hogy a szabályozás valóban diszkriminációmentes-e és, hogy valóban szükséges-e a négyzetméterkorlát. Ha bebizonyosodik, hogy a törvény diszkriminál, az Európai Bizottság ezt az ügyet az Európai Bíróságra továbbíthatja a kötelességszegési eljárás megindításával.

Elképzelhető, hogy a kormány az EU-t használja fel indokként arra, hogy visszalépjen a kellemetlenné váló jogszabály elfogadásától. Még a kormánypárti frakció is megosztott az ügyben, mert lobbi szervezetek rámutattak arra, hogy gazdasági és társadalmi buktatókat rejt a cigaretta kereskedelem monopolizálása. Ugyanakkor a Gfk Hungária Piackutató Intézet szerint a jelentősen növelt jövedéki adó és a dohány kiskereskedelmi koncesszió bevezetésével tovább nőne a feketekereskedelem aránya - 5-6%-ról akár 10%-ra is. Problémának tartják továbbá azt is, hogy az eladóhelyek száma a hetedére csökkenhet, ami ötezer munkahely megszűnését jelentené.

A decemberben alakult Dohányipari Befektetők Országos Szövetsége azt szeretné, hogy 1100 fő után lehessen boltot üzemeltetni, így nagyjából tízezer bolt kaphatna jogot dohánykereskedelemre.

 

Hír és kép forrása: http://hvg.hu/gazdasag/20120213_tarfiktorveny_unios_jog
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 15:28
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később