Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A törvényalkotás kronológiája PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2011. március 25. péntek, 12:38

dohany_2011. február 25-én egy több képviselő által benyújtott indítvánnyal kezdetét vette a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása. Ebben az összeállításban folyamatosan nyomon követjük a fejleményeket.

 

 

 

2011.04.27 - Megszavazták az új törvényt

A Parlament a tegnapi napon megszavazta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. A dohányzó felnőtt állampolgárokat képviselő Füstölgők Társasága nem minden szempontból elégedett az új törvénnyel. Sajtóközleményünket itt olvashatja.

 

2011.04.04. – Cáfol az OEI

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet tanulmánya cáfolja a korábbi NAV-tanulmány eredményeit, miszerint akár 50 milliárd forintos adóbevétel-kiesést is okozhatna a dohányzási tilalom. Állítása szerint a vendéglátóiparban legfeljebb 2-4 %-os fogyasztáscsökkenést eredményezhet a dohányzás betiltása, és legfeljebb 7 milliárd forint lett volna az adókiesés, ha idén vezetik be a szigorítást.

 

2011.03.28 - 50 milliárdos hiányt okozhatna a tiltás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített tanulmány 50 milliárdos bevételkiesést vetít előre a dohányzási törvény szigorítása esetén. Ez közel tízszer akkora összeg, mint amivel a javaslat benyújtói számoltak. Az index.hu úgy tudja, részben emiatt halasztották el fél évvel a dohányzási tilalom megtárgyalását a Parlamentben. Tovább...

 

2011.03.25.- Újabb ötlet Tvrtkótól: terhes anyák se dohányozhassanak

Vujity Tvrtko a nemdohányzók védelmében újabb ötlettel állt elő az ATV Civil a pályán című műsorában, most már a kismamáknak is tiltatná a dohányzást. Szerinte a dohányzó kismamák zárt térben – az anyaméhben – károsítják a védekezésre képtelen magzatot. A riporter honlapján szavazásra is bocsátja a kérdést: "A magzatok védelmében tiltaná-e, szankcionálná-e a várandós anyák dohányzását?"

 

2011.03.22. – Az MSZP támogatja a kormánypárti törvényjavaslatot

Az MSZP szerint néhány gyengesége ellenére is támogatható lépés a nemdohányzók védelméről szóló kormánypárti törvényjavaslat. Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a tiltás negatív hatással lenne a vendéglátóhelyek forgalmára.

 

2011.03.17. – Csak jövőre, és türelmi idővel jön a törvény

A parlament döntése értelmében csak 2012 áprilisában lép életbe a majd megszavazásra kerülő dohányzásszigorítás, büntetni azonban csak áprilistól fogják a tilosban dohányzókat. Új elemként épülhet be a törvénybe a gépkocsikra vonatkozó javaslat szigorított verziója, mely szerint a saját autóban is tilos lenne rágyújtani, ha a kocsiban várandós kismama, vagy tizennyolc év alatti gyermek utazik.

 

2011.03.16. – Elhalasztották a szavazást, öt héten belül nem lesz módosítás

Csak az új alkotmány elfogadása után szavaz a parlament a dohányzás szigorításáról. A halasztást hivatalosan a módosító javaslatok magas számával indokolták. Összesen 15 indítvány és 1 pontosítás érkezett. Az eredeti tervek szerint a fideszes képviselők által benyújtott törvénymódosítás még idén hatályba lépett volna, amivel egyes számítások szerint 20 milliárd forint jövedéki adótól és Áfától esett volna el a költségvetés. A halasztás miatt várhatóan csak 2012. januárjától tiltják ki a dohányosokat a közintézményekből és a vendéglátóhelyekről.

 

2011.03.10. – Szerdán lehet végszavazás

A jövő héten, a nemzeti ünnep utáni szerdán fogadhatja el az Országgyűlés a nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítását.

 

2011.03.10. – KDNP-s enyhítő javaslatok

Ésszerűbbé tenné a dohányzást tiltó jogszabály tervezetet a KDNP. A kisebbik kormánypárt több politikusa nem ért egyet azzal, hogy júniustól az összes szórakozóhelyen és étteremben betiltsák a dohányzást. A KDNP külön helyiségeket hozna létre a füstölgőknek. Az egészségügyi államtitkár hallani sem akar az enyhítésről.

 

2011.03.09. – Hosszabb türelmi idő lehet

A Világgazdaság értesülése szerint július helyett csak januártól tiltanák meg a dohányzást a közös használatú zárt helyiségekben, mint például a vendéglátóhelyeken. A törvényújítással kapcsolatban több részben kormánypárti módosító indítványokat terjesztettek be. A Világgazdaság információi szerint a halasztást indítványozó módosító javaslatnak van esélye.

 

2011.03.08. – Autóban ezután is lehet dohányozni

A dohányzási tilalmat személygépkocsikra is kiterjesztő módosítás előterjesztője visszavonta javaslatát. Folytatták a törvénytervezet vitáját a parlamentben.

 

2011.03.08. – Kereszténydemokraták a zárthelyi tiltás ellen

A kereszténydemokrata Harrach Péter és Rubovszky György azokkal a módosító javaslatokkal ért egye, amelyek értelmében vendéglátóhelyeken és munkahelyeken zárt helyiségben rá lehetne gyújtani.

 

2011.03.07. – Szigoríthatnának az önkormányzatok, bírságolhatnának a közterületesek

Az Országgyűlés előtt van az a nemdohányzók védelméről szóló törvényt módosító javaslat, amely megtiltaná a dohányzást a 18 évesnél fiatalabb utast szállító gépkocsikban. A parlament honlapjára ma felkerült módosító javaslat kimondja, hogy a helyi önkormányzat rendeletben a játszótereken, aluljárókon és megállókon túl is nemdohányzónak nyilváníthat közterületet. A fideszes Hollósi Antal Gábor képviselő által benyújtott indítvány értelmében a közterület-felügyelők is bírságolhatnák a szabályszegőket.

 

2011.03.06 – A jövő nemzedékek biztosa a szigorítók oldalán

Fülöp Sándor támogatja a dohányzási szabályok szigorítását. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezet-egészségügyi kockázatokkal szemben, ezért az ombudsman üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot.

 

2011.03.04. – Költségvetési módosítással járna a dohányszigor

Módosítani kell a költségvetést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint, ha a parlament elfogadja a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot. A hatóság elemzése szerint a dohányfogyasztás a harmadik negyedévben 7-14, az utolsó negyedévben 11-19 százalékkal csökkenhet, ez pedig 13-15 milliárd forintos jövedéki adóbevétel kiesést eredményezhet. A vendéglátóhelyeken eközben 15-24 százalékkal eshet vissza az alkoholfogyasztás, aminek az adóbevétel vonzata 2,5-3 milliárd forint.

 

2011.03.04. – A Jobbik nem támogatja a szigorítást

A Jobbik nem támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény tervezett szigorítását, mivel véleményük szerint az már aránytalan érdeksérelmet okozna több millió embernek.

 

2011.03.04. – ÁNTSZ: rosszul állunk dohányzási szokások terén

Az ÁNTSZ közleménye szerint a dohányzási szokásokat tekintve az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarország a 25. a listán. A magyar lakosság 38 százaléka dohányzik, 15 százalék korábban dohányzott, de már leszokott, és csupán 47 százalék azoknak az aránya, akik sohasem dohányoztak életük során.

 

2011.03.04. – Civil és gazdasági szervezetek egyeztetést javasolnak

Társadalmi és szakmai egyeztetést javasol a nem dohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény módosításáról a Füstölgők Társasága, a Magyar Dohányipari Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Pipaklub Egyesület - közölték a szervezetek pénteken, és módosító javaslatokat juttattak el a képviselőknek.

 

2011.03.03. – Kupcsok Lajos enyhítene a vendéglátóhelyi tilalmon

Enyhítene a dohányzási tilalomról szóló törvényjavaslaton Kupcsok Lajos fideszes képviselő. Megengedné a dohányzást a vendéglátóhelyeken, amennyiben lehetőség van teljesen elkülönített, úgynevezett szivarszobák kialakítására. Szerinte engedni kellene a füstölést a vendéglátóüzletek bejárata közelében, amennyiben a helynek nincs kerthelyisége, vagy csak kisméretű. A harmadik indítvánnyal pedig azt szeretné elérni, hogy ne a vendéglátóhely tulajdonosa vagy üzemeltetője fizesse a szabályszegő rágyújtásért járó büntetést, ha felhívta a dohányzó vendég figyelmét a tilalomra, illetve felszólította a cigarettázás beszüntetésére.

 

2011.03.03. – A gépkocsikra is kiterjeszthetik a tiltást

Kormánypárti források szerint Heintz Tamás képviselő még csütörtökön benyújtja a nemdohányzók védelméről szóló kormánypárti törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amellyel megtiltaná a dohányzást azokban a gépkocsikban, amelyekben 18 éven aluli gyermek is utazik. A további szigorítás ötlete Vujity Tvrtko-tól származik, és az LMP-nek is tetszik.

 

2011.03.02. – Az orvosok a teljes tiltást támogatják

Támogatják a dohányzást tiltó javaslatot a dohányzás miatt kialakuló betegségek által leginkább érintett orvosi társaságok - közölte Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

 

2011.03.01. - Kezdődik a vita

A parlamentben e hét második felében kezdődik meg a törvényjavaslat módosító vitája. A Magyar Dohányipari Szövetség hétfői közleménye szerint a dohányzás zárt helyeken történő tiltása a vendéglátóipar forgalmát 25 százalékkal csökkentheti, a költségvetésbe is 50 milliárd forinttal kevesebb folyhat be a kisebb jövedéki adó és ÁFA bevétel visszaesése miatt. A Szövetség úgy véli, emiatt tovább csökkenhet a helyi önkormányzatok bevétele és jelentősen nőhet a munkanélküliség is.

 

2011.02.25. - Törvénymódosító javaslatot nyújtottak be

Heintz Tamás, fideszes képviselő bejelentette: több kormánypárti képviselő aláírásával módosító javaslatot nyújtottak be a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítására. A javaslat szerint a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás. A vendéglátó-ipari egységekben, munkahelyeken, a közösségi közlekedési járműveken, illetve azok megállóhelyein a továbbiakban egyáltalán nem lehetne kijelölni dohányzó helyet. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított, dohányzásra kijelölt helyei. A javaslat értelmében a Parlamentben sem szabad majd dohányozni. A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás.
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2011. április 28. csütörtök, 12:22
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később