Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Végét járhatja az iskolai dohányzás PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2011. március 24. csütörtök, 13:58

iskolai_tiltasHamarosan a tanárok, a felnőtt- és kiskorú diákok számára egyaránt tilos lehet a dohányzás az iskolákban.

 

A jelenlegi szabályozás az iskolák még tehetnek engedményeket a dohányzásra vonatkozóan, hogy ki, hol és mikor gyújthat rá az iskolában, és milyen büntetést kaphat az a diák, aki megszegi a dohányzási tilalmat.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a 18 év alatti tanulók az oktatási intézmény területén egyáltalán nem dohányozhatnak, de a betartatással minden iskolában küzdenek. A 14 évnél idősebb diákok ellen fegyelmi eljárást lehet indítani, a tanulókat azonban nehéz elkapni – a legtöbben ugyanis az iskolai mellékhelyiségekben és az udvaron füstölnek, s mire a pedagógusok odaérkeznek, már csak az elnyomott csikket és a tagadó diákokat találják.

A dohányzási tilalom az iskolai rendezvényekre is vonatkozik, mint pl.: a szalagavató bál, osztálykirándulás, közös múzeumlátogatás alkalmaira. Furcsa ellentmondás ugyanakkor, hogy az iskola területén kívül, akár közvetlenül a bejárat előtt már nincs tiltva a dohányzás.

A pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola rendhagyó dohányellenes programot indított 2006-ban. „Dolgozatmentesítő” kártyát kapott az a diák, aki vállalta, hogy egy napig nem gyújt rá. A „Doli Joker” osztályonként egy tanuló vehette igénybe, és a kártya a témazáró dolgozatok alól nem adott felmentést. Az iskola pedagógusai úgy gondolták, ezzel elérhetik, hogy kevesebben gyújtsanak rá. A korábbi tiltások és büntetések nem voltak eredményesek.

Ellenpélda, hogy 2005-ben egy diák az ombudsmanhoz fordult, hogy a gimnáziumi házirendje megtiltotta, hogy a tanulók az iskola épülete előtt dohányozzanak. Az oktatási jogok szerint a tiltás nem jogszerű, a házirend hatálya ugyanis csak a gimnázium területére, valamint az iskola által szervezett rendezvényekre terjed ki.

Hiába nagykorú egy diák, nem gyújthat rá az iskolában. A jelenleg hatályos törvény szabad kezet ad az iskolavezetésnek annak eldöntésében, kijelöl-e dohányzóhelyeket, a tanulók által nem használt, zárt helyiséget, vagy teljes mértékben nemdohányzóvá teszi az intézményt. A dohányzásra kialakított helyet csak az iskola felnőtt dolgozói, valamint a 18 évesnél idősebb, felnőttképzésben (esti vagy levelező oktatásban) részt vevő diákok használhatják. Ha az intézményt nemdohányzóvá nyilvánítják, akkor azt jól látható és egyértelmű jelzéssel kell az iskola bejáratára és más forgalmas pontokra kifüggeszteni.

Az óvodák területén a hatályos törvény alapján nem lehet dohányozni.

A házirend és a jogszabályok közötti ellentmondások feloldását nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításától várják.

 

Forrás: eduline.hu
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2011. március 24. csütörtök, 14:03
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később