vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Elhalasztották a dohányosok száműzését PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2011. március 17. csütörtök, 00:00

parlamentAz Országgyűlés szerdán elhalasztotta a dohányzás betiltásáról szóló törvényjavaslat végszavazását.

A hivatalos indoklás szerint sok módosító javaslat érkezett, így ezek összefésülése még időbe telik. De az sem kizárt, hogy a költségvetésből kieső adóbevételek miatt csúsznak a végszavazással.

A több mint 20 fideszes képviselő által benyújtott törvényjavaslathoz 25 módosító indítvány érkezett. Ezek részben pontosításokat tartalmaztak, részben igyekeztek fellazítani a keményre szabott szabályozást.

Hazánkban a lakosság 38%-a dohányzik, ennek ellenére a módosítás csaknem mindenhonnan száműzné a dohányosokat. A kormány a nem dohányzók védelmében további szigorításokat léptetetne életbe: a jövőben valamennyi közforgalmú intézmény és munkahely zárt légterű helyiségében tilos lenne a dohányzás. Az eredeti javaslat már júliustól betiltotta volna a dohányzást a kocsmákban, éttermekben, koncerteken, vonatokon, valamint a munkahelyeken és a hivatalokban is. A javaslat szerint dohányzóhelyet csak szabad levegőn, az intézmények bejáratától 5 méterre lehetne kijelölni. A törvény megengedné a dohányzást a kerthelyiségekben, szabadtéri szórakozóhelyeken. Zárt helyen viszont egyedül a szállodák szivarszobáiban és a pszichiátriai intézményekben lehetne füstölögni.

A törvényjavaslat megosztotta a közvéleményt és a parlamentet. A dohányosok szervezetei mellett a szigorítást megelőző vitában néhány képviselő megengedőbbnek mutatkozott a dohányosokkal szemben. Szerintük mind a munkahelyeken, mind a vendéglátó-ipari egységekben zárt helyeket kellene kijelölni a dohányzásra. Túl szigorúnak tartják azt is, hogy intézmény bejáratától számított ötméteres távolságon belül ne lehessen dohányozni.

Várhatóan öt hét múlva kerülhet sor a végszavazásra. A törvény végleges tartalma egyelőre nem ismert, de a módosító javaslatok alapján kisebb engedmények elképzelhetőek: ki lehetne jelölni dohányzóhelyet a kocsmák bejárata közelében, nem nőne a figyelmeztető felirat a cigis dobozokon, az üzletvezetőket pedig csak akkor büntethetnék meg, ha nem figyelmeztetik a vendégeket a tiltásra. A törvény 2012 januárjától léphet életbe, a bírságok kiszabására azonban három hónapos türelmi időt adnának, ez idő alatt a hatóságok csak figyelmeztetnék a vendéglátóhelyeket és a dohányosokat.

Forrás: Népszava, index.hu

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2011. március 19. szombat, 12:30
 

Hozzászólások  

 
0 #2 2012-03-23 21:22
1kérdés:5méterre l a kapu előtt csinosabb leszek??? és talán a levegőt sem szennyezem annyira mint ugyanennyivel beljebb??és még 1 kérdés: a szabad levegő nem mindenkié??miért kell minket köztörvényes bűnözőnek titulálni? dolgozom ,becsületes vagyok,ápolókén t dolgozom 12órában.embereken segítek türelemmel és odaadással.miért kínoznak minket?kinek jó ez?szerintem már az is elég volt mikor kiraktak minket a hideg huzatos épület sarokra fedél nélkül télen.miért nem lehet normális megoldást találni?miért tipornak a sárba az emberi jogaimmal együtt? vagy talán 1 egyszerű ápoló nem is ember?NEM VAGYUNK BŰNÖZÖK !!! miért kezelnek úgy minket?
Idézet
 
 
0 #1 Parajdi János 2011-03-20 13:30
"Zárt helyen viszont egyedül a szállodák szivarszobáiban és a pszichiátriai intézményekben lehetne füstölögni."
Ez súlyosan diszkriminatív, mert csak a gazdagok, jómódúak részére biztosítja a vendéglátó helyen a dohányzást, valamint ha egy pszichiátriai beteg pl. sebészetre kerül akkor mi a helyzet?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később