vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Ha nem műemlék, nem lehet dohányozni PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2011. január 26. szerda, 16:24

20050808155114_hawelka_cafeNem kapta meg a kért műemlékvédelmi védettséget a bécsi Hawelka kávéház, ezért füstmentesnek kell maradnia.

Tavaly óta törvény írja elő, hogy külön dohányzó és nem-dohányzó helyiségeket kell kialakítani Ausztriában a vendéglátóhelyeken, hacsak nem álnak műemlékvédelmi oltalom alatt. Jelenleg négy bécsi kávéház van ilyen státuszban: a Prückel, a Sperl, a Ritter és a Landtmann.

A Hawelka védettség alá helyezése híján a helynek vagy továbbra is füstmentesnek kell maradnia, vagy át kell építeni, hogy eleget tegyen a törvényi előírásoknak. Az idén századik évébe lépő alapító, Leopold Hawelka unokái a műemlékvédelmi hivatalhoz fordultak, mert az építészetileg megbonthatatlan kávéház vezetői úgy gondolják, hogy az igazi kávéházi hangulathoz hozzátartozik a dohányzás.

A Hawelka kétség kívül kultúrtörténeti jelentőségű hely. 70 éve nyílt meg, az 1960-as, 1970-es években a helyi és nemzetközi művészvilág kedvelt helyeként lett az ország határain túl is híres hely. Bécsben járva több külföldi híresség is megfordult itt, így Andy Warhol festő, Arthur Miller drámaíró vagy Elias Canetti Nobel-díjas író is.

Miután lejárt az átalakításra adott határidő, a Cafe Hawelka füstmentes lett, és az is marad a műemlékvédelmi oltalom elutasítása miatt. A vezetőkben felmerült, hogy egy fedett teraszt építenek a helyiséghez, hogy a dohányosoknak is a kedvére tegyenek.

Forrás: inforadio.hu

Kép forrása: http://www.hawelka.at/

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2011. január 27. csütörtök, 00:31
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később