patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Drasztikus lépére készül az EU PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. december 05. vasárnap, 14:50

egyen_csomagolasAz Európai Unió Dohánytermék rendelete szerint a jövőben tilos lenne a megkülönböztető csomagolás minden olyan terméken, ami az egészségre káros hatással lehet. A Harsányi János Főiskolán fórumbeszélgetést szerveztek a témáról.

Többszörösen jogsértő (márkaértékek sérülése, védjegyjogok megsértése, kereskedelmi szólásszabadság felrúgása) lépésre készül az EU, amely Magyarországon 43.000 kiskereskedő megélhetését veszélyeztetné. Első körben a dohánytermékek csomagolását uniformizálnák, de később ezt a tilalmat kiterjesztenék a gyorséttermi életekre, az alkoholra valamint a korhatáros DVD filmekre is.

A főiskolán szervezett fórumbeszélgetésen körbejárták a márka, védjegyek és versenyjogra való hatását, a feketepiac lehetséges erősödését és a kiskereskedők aggasztó helyzetét.

A bevezetni kívánt egyen csomagolás nem új keletű gondolat, mintegy tizenöt éve folyamatosan újra felmerül a világ több országában. Mindeddig azonban sehol sem került bevezetésre az intézkedés, mivel nem találtak bizonyítékot arra, hogy a dohányzás visszaszorítását eredményezné.

A fórumbeszélgetésen arra a következtetésre jutottak, hogy a bevezetni kívánt rendelet első hatása az árak csökkenése lesz, amely várhatóan a fogyasztás növekedését eredményezi. A termékek könnyebben hozzáférhetőek lesznek így a kisebb keresettel rendelkezők és a fiatalok számára is, ez veszélybe sodorja az egészségügyi célkitűzéseket. Nem kis probléma, hogy az egyen csomagolást egyszerűbb hamisítani, ez pedig a feketepiacot erősíti. Az államháztartást is hátrányosan érintheti a feketekereskedelem növekedése: egyes számítások szerint éves szinten mindegy 40,5 milliárd euró adóbevételtől esnének el az EU-s tagországok.

Az egyen csomagolás kérdését is taglaló, jelen esetben dohánytermékekre vonatkozó EU- konzultáció kérdőíve 2010. december 17-ig bárki számára elérhető, és kitölthető az interneten keresztül. Honlapunkon is megtalálható: http://fustolgok.eu/konzultacio

 

Forrás: 168ora.hu
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. december 05. vasárnap, 14:58
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később