patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Bumerángként csap vissza az áremelés PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. október 26. kedd, 09:16

Bumerángként csap vissza az adóemelésFranciaországban a dohánytermékek drágítása nem csökkenti hatékonyan a dohányosok számát- közölte Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter.

Statisztikai adatok szerint több mint 14 millió francia rendszeresen vásárol dohányterméket. A 15-75 év közötti korosztályban arányuk az elmúlt 5 évben 26,9 %-ról 28,7 %-ra emelkedett. Növekedett a női dohányosok száma is 23-ról 25,7%-ra.

A miniszter asszony szerint a világválságnak tudható be, hogy a munkanélküliek körében 50% a dohányosok aránya, mivel a gazdasági krízis nyomán többen dohányoznak kiszolgáltatottságukban. A megoldást abban látja, hogy a munkaügyi központokban aktív kampánnyal hívják fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. Ezzel egy időben a trafikosokat figyelmeztetni kell a törvény betartására, miszerint tilos kiskorúakat dohánytermékkel kiszolgálni.

Az egészségügyi tárca vezetője elszánt híve a cigarettaárak jelentős növelésének is, mert szerinte ez tartja vissza a dohányosokat a túlzott fogyasztástól. November 8-án újabb 6 %-os emelés lép hatályba.

A dohányzás ellen küzdő szervezetek szerint ez nem elég, ők legalább 10 %-ot tennének rá a jelenlegi árra. Az adatok azonban nem indokolják a módszer éljenzését: az országban a többszöri áremelés hatására sem csökkent a dohányosok száma. Megjelent ugyanakkor a „nikotinturizmus”, a franciák határ menti belga, német és spanyol települések trafikosainál szerezték be tömegesen a 15-30 %-kal olcsóbb cigarettaadagjukat.

A szélsőséges mértékű árdrágítás igen rövid idő alatt jelentősen felélénkítette a cigarettacsempészetet is. A francia trafikosok szövetségének számítása szerint a hirtelen bevezetett intézkedés előtt a hazai fogyasztók által elfüstölt cigarettamennyiség 2-3 %-a volt csempészáru, utána viszont 22%-ra ugrott az illegális forrásból, illetve az internetről és külföldről beszerzett dohányfélék aránya.

2007-ben 6%-os emelésre került sor, azóta évente ugyanilyen mértékben nő a cigaretta ára, és idén először lépi át a dohánykereskedelemből származó jövedékiadó-bevétel a 10 milliárd eurót.

Forrás: 168ora.hu

 

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később