patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Sodort kontra gyári PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. október 25. hétfő, 16:37

Sodor kontra gyáriA sodrós dohányból készült cigaretta egyre nagyobb teret hódít alacsony adótartalma miatt. A tervezett adóemelések következményeként várhatóan növekedni fog a „gyártók” száma, a házi cigi nagyobb egészségkárosító hatása ellenére is.

Ma Magyarországon becslések szerint minden harmadik elszívott cigaretta házilag, sodrós dohányból készül. Ennek oka, hogy így egy doboznyi cigaretta legalább 330 forinttal olcsóbban jön ki, mint a gyári. A sodrós cigi térnyerése a dohánytermékek általános drágulásának tudható be, mivel egyre nagyobb a különbség a zacskós dohány és a cigaretta adója között. Egy csomag gyári cigaretta és 20 szál sodort cigi ára között 2005-ben 280-300 forint volt a különbség, ma már 350-370 forint.

Miközben a sodrós dohány töretlenül hódít, egy közelmúltban publikált norvég felmérésből kiderült, hogy ezek a „termékek” jóval károsabbak az egészségre, nagyobb kockázatot jelentenek a tüdőrák kialakulásában is. Mivel az otthon sodort cigaretta lazább szerkezetű és több dohányt tartalmaz a gyárinál, így nagyobb mennyiségű kátrányt és akár tízszer több nikotint juttat a dohányos tüdejébe.

Míg a dobozos cigi tartalma ellenőrzött, a nikotin, kátrány és szénmonoxid kibocsátás kötelezően szerepel a dobozokon, a sodrós dohányt fogyasztóknak fogalmuk sincs arról, mennyi káros anyagot visznek be a szervezetükbe, ráadásul jellemzően nem használnak füstszűrőt, így a füst mindenféle szűrés nélkül kerül a tüdejükbe. Félő, hogy a dohánytermékek esetében minden további adóemelés az olcsóbb, és az egészségre károsabb termékek irányába tolja majd a fogyasztókat.

Forrás: Világgazdaság Online

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. október 25. hétfő, 16:46
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később