vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nem vált be a tiltás Kanadában (letölthető) PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. október 18. hétfő, 14:00
TanulmányA londoni Democracy Institute egy tanulmányában a dohányáruk üzleti kihelyezésének és reklámozásának tilalmát, és annak a kanadai közegészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait vizsgálta. Az eredmények ellentétesek a várakozásokkal: tiltás után a dohányzás mértéke nem csak, hogy nem csökkent, hanem helyenként még nőtt is. Emellett az intézkedés jelentős gazdasági károkat okozott. A tanulmány most magyar nyelven is elérhető.

Dr. Patrick Basham 2010. június 15-én publikálta a Canada’s Ruinous Tobacco Display Ban Economic & Health Lessons című tanulmányát. Ebben kanadai, izlandi, ír és thaiföldi adatok alapján vizsgálja a dohányáruk üzleti kihelyezési tilalmának közegészségügyi és gazdasági hatásait.

A kutatás apropóját az adta, hogy több országban betiltották már a dohánytermékek bolti kihelyezését arra hivatkozva, hogy így kevesebb fiatal próbálja majd ki a dohányzást, a felnőttek pedig nagyobb eséllyel tudnak leszokni.

A tanulmány nem igazolta ezt a közvélekedést. Kanadában a tiltás két legjelentősebb hatása a feketepiac élénkülése és a kiskereskedelmi szektor zsugorodása volt. A dohányzás mértékére az intézkedés a legtöbb tartományban nem volt hatással, néhány helyen pedig éppen a visszájára sült el.

„Az objektív kutatási tapasztalatokra támaszkodva kijelenthetjük, hogy vélhetőleg az összes olyan ország, ahol a dohányáru üzleti bemutatását betiltják, súlyos egészségügyi és gazdasági károknak néz elébe” – állítja Dr. Basham.

Mivel a téma itthon is előkerült már, a 3 millió magyar dohányos felnőtt érdekeit képviselő Füstölgők Társasága fontosnak tartotta felhívni a figyelmet egy ilyen tiltás veszélyeire, ezért a tanulmányt magyarul is elérhetővé tettük: letölthető innen. A tanulmány rövid összefoglalója letölthető innen.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. október 18. hétfő, 14:40
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később