Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nem jönnek be a cigarettaadók PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. augusztus 31. kedd, 15:52

bulgaria_romania_dohanytermek_jovedeki_adoBulgária és Románia a cigaretták megadóztatásával szeretett volna gyors bevételre szert tenni, az intézkedés azonban a visszájára sült el: a feketepiacra terelte a dohányosokat – írja a Reuters. 

Bulgária adóbevételének kb. 10 százaléka származik a dohánytermékek jövedéki adójából.

A balkáni ország az idén közel másfélszeresére emelte a dohánytermékeket sújtó adók mértékét, és gyakoribbak voltak a vámügyi és rendőri ellenőrzések is az üzletekben. A vámügyi hatóság adatai szerint ezzel egyidejűleg a cigarettaeladásból származó adóbevétel közel a harmadával csökkent. Ez a szám a fellendült csempészet eredménye.

A csempészcigaretta ára sokszor csak a fele a legálisan forgalmazott termékekének

Nem ez az egyetlen intézkedés dohányügyben, ami súlyos következményekkel járt az országban. Bulgáriában legutóbb, júniusban, az éttermekben és kávézókban bevezetett dohányzási tilalmat kellett visszavonni a vendéglátóhelyek elnéptelenedése miatt. Egyetlen városban, Kyustendil-ben maradt érvényben a tiltás, azonban a legmerészebb becslések szerint sem valószínű, hogy kihúzza a telet.

Románia hasonló problémákat tapasztalt. Miközben az ország a 20 milliárd eurós IMF-hitellel egyensúlyoz, a cigaretták ára 2009-ben megduplázódott, majd nőtt a jövedéki adó mértéke is. A becslések szerint az összes, Romániában gazdát cserélő cigaretta egyharmada csempészáru.

Forrás: Reuters 

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. augusztus 31. kedd, 15:59
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később