vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Hiába dugták a pult alá PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. július 08. csütörtök, 16:12

Hiába dugták a pult aláHatástalan volt Kanadában a dohánytermékek kihelyezésére vonatkozó tilalom a dohányzás visszaszorításában – állítja Patrick Basham, a Democracy Institute igazgatójának tanulmánya, amely 2010. július elsején jelent meg Kanada káros dohánytermék-kihelyezési tilalma: gazdasági és népegészségügyi leckék (Canada’s Ruinous Tobacco Display Ban: Economic and Public Health Lessons) címmel.

 

A tanulmány négy országban – Kanadában, Izlandon, Írországban és Thaiföldön – végzett empirikus kutatás alapján vonta le a következtetést: a dohánytermékek bolti kihelyezésének tilalma nem változtatta meg jelentősen a dohányzási szokásokat. Érdekes részlet, hogy már 2006-ban  is éppen abban a két provinciában – Manitobában és Saskatchewanben – volt a legmagasabb a fiatalkori dohányzás mértéke, ahol ilyen jellegű tilalom volt érvényben. Azóta további 7 provinciában vezették be, de továbbra sem hozta a várt eredményt.

Noha Kanadában a kihelyezési tilalom hatástalan volt a dohányzás visszaszorításában, egy eredménye mégiscsak volt: a dohánytermékek forgalma egyre nagyobb mértékben tevődött át illegális piacokra. A vásárlók szemében elmosódott a pult alá száműzött legális termékek és az illegális gyártmányú cigaretták közötti különbség. 2009-ben az Ontario provinciában élő dohányosok 61 százaléka, míg a Quebec-i füstölgők 75 százaléka fogyasztott illegális dohányt.

Hasonló hatástalanságot produkáltak az ilyen jellegű tiltások más országokban is: Thaiföldön a kormány adatai szerint a 2005-ben bevezetett tilalom ellenére nőtt a dohányosok száma mind a nők, mind a férfiak körében.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. július 08. csütörtök, 16:30
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később