vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Csikkellenes törvény Olaszországban PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. június 28. hétfő, 16:01

OlaszországKomoly problémát jelentenek Olaszországban az eldobált cigarettacsikkek – tudtuk meg a 168 óra cikkéből. Köztudomású, hogy az olaszok a kávé mellett a dohányzás élvezetének is előszeretettel hódolnak – 2009-es adatok szerint 13 millió főre tehető az dohányosok száma az országban. Ilyen számok mellett fontos a kulturált dohányzás szabályainak betartása, nemcsak egészségügyi, de környezeti szempontból is. A római parlament felismerte ennek jelentőségét és új, csikkellenes törvény bevezetését tervezi.

 

Jelentősen rontja a városképet, ha valaki az utcán, egy parkban, vagy vízparton hajítja el a csikkeket. A kulturált dohányzás egyik alapja az, hogy ne szemeteljünk, ezt pedig még a határidők és szabályok laza kezeléséről híres olaszok is készek egy esetleges új törvény bevezetésével megpecsételni. Az új szabály nem csak tiltaná a csikkek eldobálását, hanem a cigarettamaradványok szelektív gyűjtését is előírná. A jelenleg kormányon lévő PdL képviselőnője, Giuliana Cosenza harminchárom kormánypárti és ellenzéki képviselőt állított az ügy mellé, a tervezett kampányhoz pedig már meg is nyerte Giorgio Napolitano köztársasági elnök feleségét, Clio asszonyt.

Olaszországban nem ez lenne az első rendelet, amely a csikkek eldobása és a környezetszennyezés ellen irányul. Egyes városokban, például Nápolyban tilos és büntetett a parkokban való dohányzás. Az olasz Zöldek egy ennél kevésbé drasztikus megoldással is próbálkoztak már: hamutálcákat osztogattak Milánóban, Rómában és a Tirrén-tenger partján több településen, hogy felhívják a figyelmet a problémára. „Az emberek csikkeldobás ellen való nevelése lenne a legfontosabb.”- jelentette ki Angelo Bonelli, a Zöldek elnöke.

Hogy a csikkellenes törvényt végül elfogadja-e majd az olasz parlament, még nem lehet tudni. A kulturált dohányzás szabályait viszont törvények és szankciók nélkül is be lehet és be is kell tartani.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. június 28. hétfő, 16:09
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később