vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Magyar „nem” a WHO terveire PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. június 25. péntek, 10:23

madosz1A magyar kormány nem támogatja a dohánytermékekben felhasznált ízesítő- és adalékanyagok tiltásáról szóló WHO-előterjesztést jelenlegi formájában – tudtuk meg a Nemzetközi Dohánytermelők Szövetségének (ITGA) és a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) tegnapi, közös sajtótájékoztatóján.

 

A világ dohánytermelőinek képviseletében felszólaló Antónia Abrunhosa elfogadhatatlannak tartja a WHO terveit. Az eredetileg a dohánytermékek fogyasztásának szabályozására létrehozott Dohány-ellenőrzési keretegyezmény (FCTC) legújabb szövegterve ugyanis súlyos termelői és mezőgazdasági problémákat vet fel, több tíz millió dohánytermelő munkáját fenyegeti világszerte azzal, hogy tiltólistára tenné a dohánytermékek gyártása során felhasznált ízesítő- és adalékanyagokat. Miközben kiszámítható, hogy az új szabályozás tömeges termelői válsághoz vezetne, az ITGA szerint egyáltalán nem lenne egészségügyi hozadéka: a dohányosok nem tennének le a dohányzásról.

A dohánytermelés ma az a mezőgazdasági iparág, ami egy hektárra vetítve a legtöbb termelőnek ad munkát, és jellemzően azokon a területeken végzik ezt a tevékenységet, ahol nincs más munkalehetőség. Abrunhosa úr érdekes epizódként említette Malawi esetét, ahol a dohány az export 70%-át teszi ki, és ahol egy korábbi egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a dohányexport nélkül nem tudnák fenntartani az egészségügyi minisztériumot sem.

A tervezet sorsa az FCTC uruguayi fordulóján, novemberben fog eldőlni. A WHO viselkedése azonban nem sok reményre ad okok: csak az egészségügy képviselőivel egyeztetnek, a mezőgazdasági oldal véleményét egyáltalán nem veszik figyelembe. De nem így van ez Magyarországon.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke bejelentette: érvelésük meghallgatásra talált a kormánynál, és Magyarország nem fogadja el a WHO előterjesztését jelenlegi formájában. „Egy csatát megnyertek a magyar dohánytermelők” – mondta az elnök. A Szövetség arról is tud, hogy több európai ország – például Szlovákia, Csehország és Olaszország - kormánya hasonló döntést hozott. A magyar álláspont nem helyezkedik szembe egyértelműen az összetevők tiltásának gondolatával, de csak azokat helyezné tiltólistára, amelyek toxikus hatásuk miatt bizonyítottan károsak, és segítik a rászokást.

A következő lépés a dohányt termelő országok európai parlamenti képviselőinek jövő hét keddi találkozója, ahol egyeztetik az álláspontjukat, hogy hatékonyan tudják képviselni a termelők érdekeit. Ez azért is különösen fontos, mert az EU (Norvégia és Kanada mellett) részt vesz a WHO-előterjesztés előkészítésében. Ennek meghiúsításához azonban a többség egyet nem értésére van szükség.

AddThis Social Bookmark Button

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később