patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nők és a dohányzás PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. június 22. kedd, 13:00

2. rendezvény2010. június 16-án megtartottuk idei második, most a nőket középpontba állító rendezvényünket. A WHO dohányzás-szigorítási terveiről beszélgetett Soma, valamint Selymes Orsolya, a Hogyan ne szokjunk le a dohányzásról c. könyv pszichológus szerzője Szily Nóra moderálásával. A kerekasztal rendkívül eltérő egyéniségű résztvevői egy dologban egyetértettek: a WHO terve a visszájára fog elsülni, nem lesz hatékony a dohányzás visszaszorításában.

 

Korábbi rendezvényünkhöz hasonlóan ezt a találkozót is azért rendeztük meg, hogy felhívjuk a figyelmet a WHO által szorgalmazott agresszív szigorítások veszélyeire, és hogy teret adjunk a pro és kontra vitának. (A tervek szerint WHO a legtöbb ízesítő és adalékanyagot száműzné a cigarettákból, egységesítené a dohánytermékek megjelenését, és tiltaná azok bolti kihelyezését, mindezt természetesen a dohányzás visszaszorítása érdekében.)

Selymes Orsolya, aki korábban maga is dohányzott, rabságot lát a dohányzásban, ami nemcsak fiziológiai szinten, hanem mentálisan is jelentkezik. Éppen ezért szerinte a dohányos ember esetében nem a leszokás az elsődleges teendő, hanem a függőségoldás – nem a dohányzást kell megszüntetni, hanem a dohányosságot. Soma másként éli meg a dohányosságát: csak az egyik lénye dohányzik, és az is csak alkalmanként. Nem érzi magát a szokás rabjának. Az alapvető gondolati különbségek ellenére a résztvevők egyetértettek abban, hogy a WHO által szorgalmazott lépések kevéssé lennének hatékonyak a dohányzás visszaszorításában. Soma szerint egy ilyen tiltásnak egyetlen eredménye lenne: a feketepiac erősödése. Úgy véli, hogy hasonló helyzetbe kerülünk, mint az általa „totálisan gyermetegnek” nevezett Amerika az 1920-as évekbeli alkoholtilalom idején: a feketegazdaság óriási méreteket öltött, az emberek továbbra is beszerezték az alkoholt. A tiltásokkal sarokba szorított ember mindig lázad – különösen igaz ez a fiatalokra, akiket fokozottan szeretnének védeni a rászokástól, így a WHO terve alighanem a visszájára sülne el.

A Társaság kiemelten fontosnak tartja és támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek a fiatalkori dohányzás visszaszorítását hatékony eszközökkel segítik elő. Emellett úgy gondoljuk – ahogy ez a beszélgetés során is elhangzott –, hogy a kulturált, mértéktartó, minőségi dohányzásnak van létjogosultsága, tehát, ha valaki már dohányzik, legyen lehetősége ezt civilizált keretek között tenni!

 

 

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. június 22. kedd, 13:09
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később