Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Füstbe megy az egyencsomagolás terve? PDF Nyomtatás E-mail
: blankblankblankblankblank
Írta: Füstölgők   
2010. május 17. hétfő, 09:10

plainpackagingAz ausztrál kormánynak a cigarettadobozok egyencsomagolását célzó  rendelkezése az ország törvényhozásának padsoraiban is kiverte a biztosítékot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Rudd-kabinet csak saját politikai fiaskóiról szeretné a figyelmet elterelni, a törvénytervezet vesztesei pedig az adófizető polgárok lehetnek.

 

A dohánytermékek egységes megjelenéséről április végén tett bejelentéssel kapcsolatban Kevin Rudd kormányfő és Nicola Roxon egészségügyi miniszter elmondta: Ausztrália úttörő nemzet volt ebben a tekintetben, más ország ugyanis nem hozott még ilyen rendelkezést, bár Kanada, Nagy-Britannia és Új-Zéland is fontolgatta a törvénytervezet benyújtását.

Tavaly Nagy-Britannia seperte le az asztalról a WHO által is támogatott törvényjavaslatot, mondván, nem született még arra vonatkozó tanulmány, amely bebizonyította volna, hogy a rendelkezés visszaszorítaná a fiatalok körében a dohányzást. A morális és politikai érvek hangoztatásán túl London jogi értelemben is támadta a törvényt, ugyanis szerintük az a szellemi tulajdonjogot ásná alá, a kormánynak pedig meggyőző érvek kellenek ahhoz, hogy megbizonyosodjon a rendelkezés várható egészségügyi előnyeiről.

Az ellenérvek szerint az egységes megjelenés a különböző márkák elértéktelenedéséhez vezethet, amely magával vonhatja azt a kellemetlen következményt, hogy a nemzetközösségnek kellene a nagy dohánycégeket kompenzálni. Az ausztrál Közügyek Intézményének becslése alapján ez évente összességében mintegy hárommilliárd fonttal terhelné meg az adófizetők pénztárcáját, amely nemcsak jogi, hanem morális kérdéseket is felvet. Elemzők szerint a sorozatos belpolitikai hibák miatt sarokba szorított Rudd-kabinet állítólag így próbál levegőhöz jutni – a kormány ráadásul a parlamenttel is szembehelyezkedett, a szenátus közügyi bizottsága által készített javaslatokat és ajánlásokat pedig semmibe vette.

Forrás: The Australian

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2010. május 17. hétfő, 10:36
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később