vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
E-cigi! Mi is ez pontosan?
: blankblankblankblankblank
Írta: Füst Mihály   
2014. június 25. szerda, 11:00

e-cigi-onlineSokat hallunk mostanában az e-cigiről.  Magyarországi térnyerése a dohányzással kapcsolatos törvények megszigorításával kapcsolható össze. Rohamos terjedése ellenére az a tapasztalatom, hogy a nagytöbbség kevés információval rendelkezik róla. Lássuk a tényeket!

Mi is az az elektromos cigi? Egy olyan inhaláló készülék, ami a benne található aromáknak és nikotinnak köszönhetően a dohányzáshoz hasonló élményt nyújt fogyasztójának. Nem csak a füstöt szimulálja gőz formájában, de a „megszokott” hőmérsékletet is biztosítja. Ízvilága kicsit édeskésebb, azonban az aromák lehetőséget biztosítanak ennek mérséklésére is.

A működése sem túl bonyolult: patronból, porlasztóból és akkumulátorból áll. A patronban van az ún. „e-folyadék”, amit bizonyos időnként után kell tölteni, míg a porlasztó az az alkatrész, ami a gőz keletkezését biztosítja.

Az elnagyolt leírás után lássuk, hogy milyen érveket hoznak fel mellette pro és kontra.

Az e-cigit támogatók szerint ez egy kiváló lehetőség arra, hogy le lehessen szokni a dohányzásról. Azt is mondják, hogy ha nem is egészséges, de a „gőzölés” kevésbé egészségtelen, mint a „füstölés”. Érv szokott lenni az is, hogy hosszú távon anyagilag is jobban járnak a dohányzást erre cserélők.

Én inkább a dohányzás (kulturált formája) mellett vagyok. Ha tetszik, ha nem, mindkettő egyfajta szenvedély. Egyfajta leeresztés, nyugodtabb tudatállapot, amikor akár csak egy rövid időre is, de ki tudjuk zárni környezetünket és kicsit magunkkal foglalkozhatunk. A gondolatainkkal, terveinkkel, bajainkkal, örömeinkkel.

Ha így közelítjük meg a kérdést, akkor számomra egyértelműnek tűnik, hogy a dohányzás egy olyan tradicionális, minőségi formája az élvezetnek, amit nem lenne jó feláldozni a technikai fejlődés oltárán. Jó, lehet, hogy kicsit messzire mentem, mert erről azért nincs és nem is lesz szó, de érzékeltetni akartam, hogy micsoda különbség van a két szenvedély között. Hány olyan portrét láttunk már, amikor egy-egy híres színész, vagy közéleti személyiség (pl. Churchill, Marilyn Monroe) füstbe burkolta magát, hogy ezzel is fokozza az őt körülvevő sejtelmességet? Hány olyan esetet tudunk, amikor egy költő, író személyét (pl. Pilinszky) lényegében összekötik dohányzási szenvedélyével? Nem tudom elképzelni, hogy mondjuk 50-100 év múlva ugyanilyen kultusz vegye körül az e-cigit. Ez persze nem baj. Mindenkinek joga van hozzá, hogy azt válassza, amit leginkább szeretne…

Érdekes az is, hogy van-e valami kapcsolat az e-cigi használat és a dohányzásról való leszokás között? Egy nemrégiben publikált nemzetközi tanulmány szerint, igen. A kettős felhasználók többsége először csökkentette az elfüstölt dohány mértékét, majd sok esetben teljesen le is szokott. A válaszok elsősorban az Egyesült Államokból, Svájcból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkeztek. Azonban azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a válaszadók 2/3-a már a kérdőív kitöltésének időpontjában rendszeres e-cigi fogyasztó volt, így ha csupán ezekre az eredményekre támaszkodunk, akkor nem valószínű, hogy pontos képet kapunk a szokásokról, azok változásairól.

Érdekes lesz a következő néhány év. Világszerte monopolhelyzetben marad a dohányzás, vagy valódi alternatívaként jelen lesz az e-cigi is? Ezt egyelőre nem lehet megjósolni, de úgy érzem, hogy inkább az előbbi forgatókönyv valószínű. Pont úgy, ahogy az utóbbi jó néhány száz évben is volt.

Füst Mihály

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2014. június 25. szerda, 11:07
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később