patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nem dohányzom.
: starstarstarstarstar
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2014. június 05. csütörtök, 16:06

mobil_cigi

Nem dohányzom. Soha nem is dohányoztam. Azt nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de most szinte biztosnak érzem, hogy nem is fogok.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy a dohányzó embereket is megilleti a jog, hogy úgy szervezzék életüket, ahogy szeretnék. Ha füstölni támad kedvük, hát dohányozzanak. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy ez csak akkor működik, és én is csak akkor tudom ezt elfogadni, ha kulturált módon történik. Ha az arcomba fújják a füstöt, ha egy zárt térben szabályszerűen fuldoklom tőle, akkor nem.

De pont ebben áll a kulturált dohányzás lényege: a szenvedélynek hódolni, mégpedig úgy, hogy ezzel mást nem terhelsz. Manapság ez még kérdés lehet? Remélem, hogy nem. Minden dohányosnak és nemdohányzónak is meg kell tanulnia elfogadnia a másikat.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO úgy gondolja, hogy mégis szükséges dohányzás ellenes napot tartania. Ez idén is lezajlott május 31-én. Céljuk, hogy megóvják a nemdohányzókat az egészségügyi ártalmaktól és, hogy minél több dohányost lebeszéljenek erről a szokásáról.

Ehhez azért van néhány észrevételem.

Az első: nincs szükség megóvásra, védelemre. A kulturált dohányzás senkit sem zavar. Reméljük, hogy ugyanolyan reflexszé válik mindenkinél, mint hogy a villamoson nem köhögök a mellettem állók arcába.

A második: jó érzés, hogy a WHO ilyen aggodalommal gondol ránk, de hadd döntsön mindenki arról, hogy vállalja-e az esetleges következményeket. A dohányzás évezredes kultúrájának ismérve a mértékletesség és a minőségi élvezet. Senkit sem bíztatunk arra, hogy szünet nélkül dohányozzon. Viszont a beszélgetéseknek, jóízű vitáknak igenis része lehet egy kis „füstölgés”.

A harmadik és egyben legnehezebb kérdés a szabadságé. Jogában-e áll bárkinek megmondania, hogy ki mit tehet és mit nem? Azt gondolom, hogy nem. Ameddig egy dohányos nem zavar, nem terhel mást szenvedélyével, addig biztosan nem. A kulturált dohányzás megköveteli, hogy ez így legyen. Ilyen formán egyértelmű, hogy mindenki maga dönt arról, hogy dohányzik-e, vagy sem.

A kulturált dohányzás szerencsére terjedőben van. Minden dohányost arra kérünk, hogy így éljen jogaival. A nemdohányzókat pedig arra, hogy ők se próbáljanak mást korlátozni semmiben.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2014. június 05. csütörtök, 16:38
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később