Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Jobb már nem lesz
: starstarstarstarstar
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. december 30. vasárnap, 00:00

ujev2013Bár a világvége elmaradt, e nélkül is nehéz év áll a dohányosok háta mögött. Óévi zárszámadásként, a teljesség igénye nélkül próbáljuk áttekinteni, mi változott és mit hozhat az újesztendő. 2013-ban talán már nem kell annyi új törvényt megtanulnunk, de jó pár, idén alkotott jogszabály csak jövőre érezteti igazán a hatását.

Az év a nemdohányzók védelmében hozott törvény hatályosulásával indult. Alig egy év elteltével szinte az legendák homályába vesznek már azokat idők, amikor rá lehetett gyújtani a kocsmában egy sör mellett. Persze az élelmes vállalkozók igyekeztek a lehető legszélesebben értelmezni a zárt tér fogalmát (néhányan inkább sátrat húztak a kricsmi köré, csak megtarthassák cigarettázó ügyfélkörüket), de téli fagy mindenkit legyőzött. Maradt a hóban didergő, gyors slukkolás. Azt azonban még a joggal szigorú ÁNTSZ is elismerte: a januártól áprilisig tartó türelmi időszak alatt minden érintett megtanulta a leckét, ezt követően sem volt sok alkalmuk borsos bírságok kiszabására.

A következő szigorítás – természetesen a folyamatos jövedékiadó-emeléseket nem számítva, ezek ugyanis változó intenzitással, de az egész esztendőre jellemzőek voltak – a dohánytermékek csomagolásán megjelenő, elrettentő képek voltak szeptembertől. Miközben az érintettek beszámolói szerint is csökkent a szórakozóhelyeken fogyasztott cigaretták száma a törvényi tiltástól, gyors és egyáltalán nem reprezentatív felmérésünk szerint a képek nem érték el a kellő hatást. A legtöbben meg sem nézték alaposabban a horror-kampány elemeit, olyan dohányost pedig egyet sem találtunk, aki a leszoktatást segítő telefonvonalat felhívta volna.

A legnagyobb vihart kiváltó intézkedés mégis a sokat emlegetett trafiktörvény volt. A nemzeti dohányboltok hálózatát életre hívó jogszabályt megszületése előtt és elfogadása után is sokat kritizálták – többek között mi is. Az intő szavak részben elérték a remélt eredményt, mivel alig két háttel a parlamenti végszavazás után máris enyhítettek az eredeti szigoron. A várt eredményről, a jogszabály valódi hatásáról azonban csak nyáron bizonyosodhatunk meg, addigra kell ugyanis átállni az új rendre.

Csak remélni tudjuk, hogy a jövő évben újabb törvényi szigorításra nem kell számítanunk. Bár az Európai Unió döntéshozó szervei újabb és újabb rendelkezéseken gondolkoznak, ezek még előkészítés alatt sincsenek. Bár úgy tűnik, egyre közelebb kerülünk a végleges betiltáshoz, addig még füstölöghetünk magunkban, és reménnyel telve nézhetünk a jövőben.

Egészségükre! Boldog új esztendőt mindenkinek!

 

Kép: 123newyear.com

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2013. január 02. szerda, 11:01
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később