vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Szigor és zavar
: starstarstarstarstar
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. december 14. péntek, 11:51

menthol-cigarettes2Az egységesítés és szigorítás európai központja Brüsszel – a legújabb hírek szerint már 2014-től drasztikus szigorításokat vezetnének be a dohányáruk csomagolásával kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan a belga fővárost ellepő uniós intézmények épületeiben teljes a káosz a dohányzás tiltásával kapcsolatban.

A mentolos és a vékony, úgynevezett slim cigaretták betiltását irányozza elő az Európai Bizottság (EB) egy készülő javaslata - írta a Bild című német lap. A Bild szerint az EB csak egyetlen méret alkalmazását engedélyezné a cigarettagyártóknak, és megtiltaná a dohány ízesítését. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a csomagolás felületének 75 százalékát az egészségkárosító hatásra figyelmezető felirattal és fényképekkel kell kitölteni. Az új irányelv 2014-től léphet életbe.

A cigarettás dobozok méretének és formájának egységesítése révén eltűnhetnek a keskeny, vagy lekerekített sarkú dobozok, és a bizottsági tervek szerint a gyártók olyan megoldásokat sem alkalmazhatnak, amelyekkel a doboz felnyitása révén el lehet takarni az egészségkárosító hatásra felhívó figyelmeztetést. Az EB javaslata alapján a doboz felületének 75 százalékát kitöltő feliratok és fényképek, valamint az ugyancsak kötelezően előírt méretű zárjegyet is beleszámítva a gyártó már csak a doboz felületének nagyjából 10 százalékát töltheti ki saját belátása szerint, de számos megkötés léphet életbe itt is. Egyebek mellett tilthatják a dohány természetes eredetére, vagy a bio-, öko- és egyéb alternatív termelési módokra utaló kifejezéseket.

A javaslat a dohánytermékek szabályozásáról szóló irányelv felülvizsgálata keretében készül. A Die Welt szerint öt év múlva, az irányelv újabb felülvizsgálata során teljes mértékben egységes, márkajelzés és minden egyéb megkülönböztető jegyet nélkülöző csomagolást írhatnak elő a gyártóknak az uniós polgárok egészségének védelme céljából.

A szigorítás-cunamiba csak évekkel korábban az osztrák uniós elnökség lopott be némi liberalizációt. Míg a legtöbb uniós épületből kitiltották a dohányosokat, addig az Európai Bizottság központjában a sógorok egyedi megoldása terjedt el: dohányzó-kabinokat alakítottak ki a legforgalmasabb szociális terekben. Az erős elszívóval működő, legfeljebb hat személy befogadására kialakított kabinok fala üveg, így a bagós nincs kirekesztve, elkülönítve, bezárva. A megoldás végtelenül toleráns szemléletet tükröz – talán az Unió döntéseiben és tagállamaiban is tetten érhető lesz ez hamarosan.

 

Kép forrása: http://m.cdn.blog.hu/zo/zoldpont/image/menthol-cigarettes2.jpg

 

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. december 14. péntek, 11:54
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később