vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Milliárdos fogás - első fecske?
: blankblankblankblankblank
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. november 29. csütörtök, 17:57

dohnytermk-feketepiacA dohánytermékek lépcsőzetes jövedékiadó-emelése és a trafik-törvény elfogadása után - bár utóbbi érzékelhető hatásai előtt - szakemberek és laikusok egyaránt az illegális források megszaporodása, magyarán a csempészáru elterjedésének veszélyére hívták fel a figyelmet. Ennek szellemében két, talán összefüggő hír álljon itt.

A Tobacco Control angol egészségügyi szaklap szerint a magyarországi dohánytermékek 7 százaléka csempészáru. Ezzel hazánk a tizedik helyen áll a vizsgált 19 európai ország között. Hasonló eredményt mutat a GfK Hungária felmérése is: eszerint a cigaretták 5,8 százaléka származik a feketepiacról. Lettországban a legrosszabb a helyzet, ott a dohányáruk több mint harmada a feketepiacról származik, míg Belgiumban és Portugáliában a felmérés készítői gyakorlatilag nem találtak csempészett cigarettát.

És a frisebb hír: közel 1 milliárd forint értékben lehetett volna előállítani cigarettát abból az óriási mennyiségű alapanyagból, amit egy szolnoki, román bűnszervezet által irányított, illegális cigarettagyárban foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a Román Határőrség Nyomozó Szolgálata, illetve a Román Belső Védelmi Szolgálat segítségével a napokban.

A pénzügyi nyomozók két helyszínen 45 ezer karton Prugarul márkájú cigarettát, 33 ezer kilogramm aprított dohányt, 1290 kilométer hosszú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldáv zárjegyet és 204 ezer cigarettás dobozra való papírt foglaltak le. Dohányipari szakemberek szerint összesen 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna ezekből az alapanyagokból előállítani, aminek értéke megközelíti az 1 milliárd forintot. A bűnszervezet a törvénytelen gyártással csaknem 587 millió forint jövedéki adót és majdnem 294 és félmillió forint általános forgalmi adót próbált elcsalni.  A helyszínen tetten ért két román, illetve két magyar állampolgárt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik az eljárás.

Tréfa és cinizmus nélkül gratulálunk a NAV és a román társhatóság nyomozóinak. Az illegális forrásból származó dohányáru ugyanis nem csupán az államkasszát károsítja, de bizonytalan eredete és minősége miatt fokozott egészségügyi kockázatot jelent a vásárlójára is. Azonban tartunk tőle, hogy a jövőben egyre nagyobb szükség lesz a szemfüles nyomozói munkára, és sajnos a korábban említett rangsorban is a középmezőnyből az élboly felé mozdul az ország.

 

Kép forrása: http://www.piacesprofit.hu/media/2012/10/doh%C3%A1nyterm%C3%A9k.jpg

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. november 29. csütörtök, 17:59
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később