Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Végső visszaszámlálás
: blankblankblankblankblank
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. november 12. hétfő, 15:59

hourglassA világméretű dohányzás-ellenes kampány végső célja – bár ezt még hivatalosan senki nem mondta ki – nem lehet más, mint a cigaretta teljes betiltása. Elsősorban a magyar szabályozási változások hatásait igyekszünk most megjósolni, miközben nem téveszthetjük szem elől az uniós és világ-trendeket sem.

A jövő év az ideihez hasonlóan komoly változásokat hoz a dohányosok és dohánykereskedők életében. Rengeteg szó esett már az állami trafik-monopóliumról e blogon is, most azonban már nagyjából tiszta a kép a jövővel kapcsolatban. Nyárra kinyitnak a cigaretta boltok, miközben a dohányáru eltűnik minden egyéb kiskereskedelmi egységből. A szabályozás értelmében a településeken kétezer lakosra jut majd egyetlen árusító hely. Ez bizonyosan megváltoztatja majd a jelenlegi dohányzási szokásokat, hiszen drasztikusan nehezebbé válik a cigaretta beszerzése. Arra lehet számítani, hogy a „tankolás” módszere válik elterjedté, vagyis aki cigit vesz, nem csupán a napi adagjára ruház be, de hónap elején igyekszik majd egy jelentősebb tételt beraktározni otthonába. Ez csalóka érzetet kelthet a legtöbb dohányosban, így számítani lehet a cigaretta-fogyasztás megugrására – legalábbis az első hónapokban.

Ezzel párhuzamosan várhatóan csökken – a kormány terveivel összhangban – a fiatal, alkalmi dohányosok száma, hiszen problémássá válik buliba menet venni egy dobozzal. Vélhetően ez a réteg válik védettebbé a szabályozásnak köszönhetően, míg azok a fiatalkorúak, akik eddig is illegális módon vagy forrásból szerezték be a füstölögni valót, ezután is hozzájutnak majd.

Szintén borítékolható az illegális források, a fekete-kereskedelem és csempészet megélénkülése. Ez párhuzamosan erősödik a dohányáruk jövedéki adójának emelésével és a hozzáférés nehézkessé válásával. A vámosok tapasztalatai szerint az elmúlt tíz évben egyre inkább tranzit-országgá váltunk, amelyen csak keresztülutaztatják az illegális forrásból, elsősorban Ukrajnából származó, megbízhatatlan minőségű dohányterméket. A trend megfordulni nem fog, de vélhetően egyre nagyobb tételekben próbálják majd a határon átjuttatni a csempészek a dohányt, hogy a hazai, bővülő keresletet is kielégítsék. (A hírek szerint a csempészek sajátos értékesítési utakat választottak mára: az étel-házhozszállítás mintájára csempész-cigit is lehet rendelni.)

(Dohányosok körében végzett, nem reprezentatív felmérésünk eredménye szerint a cigarettás-dobozokon elhelyezett, elrettentő képek hatása a nullához konvergál. A korábban megjósolt, fémdobozok elterjedése mellett számtalan elkerülő, illetve az új szabályt legálisan kijátszó viselkedés-típus létezik.)

Összességében tehát arra lehet számítani, hogy a dohányosok, bár vegzálásnak és életük megnehezítésének tartják majd a trafik-rendszer bevezetését, de gyorsan alkalmazkodnak az új szabályokhoz. Ez a bevezetést követő első hónapokban enyhe fogyasztás-élénkülést eredményez majd, ezt követően azonban várhatóan néhány százalékkal kevesebb cigaretta fogy majd.

Az uniós – és ezzel párhuzamosan a magyarországi – törekvések egy irányba mutatnak: a teljes betiltás felé. A cigaretta kitiltása lényegében minden közösségi térből már megtörtént, hamarosan már (mint ezt az USA egy-két államában be is vezették) az utcán sem lehet majd füstölögni. A magánlakásokban mutatott magatartás-formát azonban ilyen jogszabályokkal demokráciákban nem befolyásolhatják, így marad az áremelés a már alig tolerálható szintig, valamint a hozzáférés egyre drasztikusabb korlátozása.

A végső visszaszámlálás már elkezdődött.
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. november 12. hétfő, 16:03
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később