Fodor_Pter

„Egyikünk sem gondolja, hogy a dohányzás egy egészségnövelő cselekedet, de a magyar felnőtt lakosság közel egyharmada teszi. Ez egy kisebbség, de egy jelentős kisebbség.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Nem értjük
: blankblankblankblankblank
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. október 24. szerda, 12:21

Question_markA dohányos társadalom viszonylag gyorsan megértette és elfogadta a nemdohányzók védelmében hozott törvényeket, a statisztikák azt mutatják: alig akad, aki vétene az új szabályok ellen. Biztosak vagyunk abban, hogy a trafiktörvény következményeivel is megbirkóznak. Hogy ez könnyebben menjen, néhány tisztázó kérdést tennénk csak fel.

Többször jeleztük: értjük és egyet értünk a trafik-törvény indoklásával, amely a kiskorúak fokozott védelme érdekében látja szükségesnek a jelenlegi gyakorlat gyökeres átalakítását. Abban korábban sem voltunk biztosak, miként most sem vagyunk, hogy a nemes célhoz a legjobb eszközt rendelte-e a jogalkotó, de ezt a vitát úgy is a gyakorlat dönti majd el. Mindezek előrebocsátásával e következő kérdésekben szeretnénk sokkal tisztábban látni, mivel meggyőződésünk, hogy ez segítené a legjobban a törvényi változások mihamarabbi elfogadását.

Mit lehet árusítani a dohány-kiskereskedésekben? Eddig úgy hittük, tudjuk a választ, ám most elbizonytalanodtunk kissé. Nemrég látott napvilágot egy jogalkotói nyilatkozat, amely szerint lenne ráció totó szelvények és újságok árusításának engedélyezésében. Eddig a teljes tiltás volt napirenden, vagyis cigarettán kívül semmit, még vágott dohányt sem szabad forgalmazni. A helyzet azért sajátos kissé, mert hamarosan, november 15-én kiírják a pályázatokat, amelyekre 30 nap alatt kell jelentkezni. Az üzleti tervek elkészítéséhez nem mellékes információ, hogy csak a cigi árréséből kell-e eltartani a trafikot, vagy más bevételre is szert tehetnek a leendő tulajdonosok.

Miért kell erre közpénzt költeni? Ugyancsak viszonylag friss hír, hogy 450 millió forintból hoznak létre egy állami részvénytársaságot a törvény végrehajtásának lebonyolítására. Ezekben a megszorításoktól hangos időkben legalábbis furcsa, hogy ilyen célokra költ az állam.

Hol lehet vágott dohányt vásárolni? Ez talán az egyik legnagyobb rejtély. Az eredeti tervek és a jogszabály mai állapota szerint koncessziós trafikban nem szabad ilyet árusítani. Azonban nehezen nevezhető bármi másnak a szálas dohány, mint dohányterméknek, így hát a megszokott helyek polcairól el kell majd tűnnie. Hol bukkan fel? Tudjuk, hogy az Unió tervei között szerepel 2018-2020 körül a szálas dohány teljes fogalmazásának betiltása, de arról még nem értesültünk, hogy a magyar kormány ennek elébe akarna menni.

Persze a további kételyeknek se szeri, se száma – de inkább részletszabályozási problémákat vetnek fel, mint fundamentális kérdéseket feszegetnének. Ilyen például az újságárusítás esetleges engedélyezésével mégis beléphetnének az üzlethelyiségbe 18 éven aluliak a neki szóló lapok megvásárlásához? Ha igen, akkor az új rendszer, hogy védi őket a cigarettától? Mindegy, mi megelégszünk, ha a fenti három kérdésünkre bárkitől megnyugtató választ kapunk.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. október 24. szerda, 12:24
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később