patai_andras

„Természetesen lehet változásokat érvényesíteni a dohányzás-szabályozásban, de ezek mögött mindig tudományos kutatásnak és bizonyítékoknak kell állnia.”


Patai András egykori ügyvezető elnök, Magyar Dohányipari Szövetség (megszűnt: 2011)


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Ó, azok a régi trafikok
: starstarstarstarstar
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. október 10. szerda, 17:43

handpaintMentsük meg a trafikokat – ezzel a céllal szerveződik csoport az egyik népszerű közösségi oldalon. Sok reményt persze nem érdemes fűzni a sikerhez, a kezdeményezés azonban jól jelzi: nem mindenki érti és ért egyet a nemrég elfogadott trafik-törvénnyel.

A változások és változtatások során törvényszerűen megjelenő – olykor irracionális – nosztalgia természetesnek tekinthető. Persze, régen minden jobb volt… A közösségi oldalon szerveződő csoportot is valami hasonló hajtja. Nem igazán foglalkoznak dohányipari kérdésekkel, kis- és nagykereskedelmi árrésekkel, termelőkkel és forgalmazókkal. De nem akarnak elengedni valamint, ami hangulatával, színeivel, sőt, illatával kedves része lett életüknek.

 

A csoport „alapító okirata” nem is a dohánykereskedelemre vonatkozó szabályozást támadja. A probléma a klasszikus „trafik” funkció felszámolása, vagyis a dohánytermékek mellett árusított apróságok forgalmának korlátozása. Mint korábban számos alkalommal megírtuk: a jogszabály jelen formájában kizárja a jövőbeni cigaretta-árusító helyek számára egyéb, kiegészítő termékek forgalmazását. Praktikusan: nem lesz csoki, rágó, apró ajándéktárgy, vicces matrica, dizájn hamutartó, újság, pipaszurkáló, és még hosszan-hosszan folytatható a felsorolás.

Tudjuk, hogy mindezen cikkek könnyen beszerezhetőek bárhol máshol – de akkor is. A megszokás és megszeretés,egy jól működőnek látszó rendszer felváltása mindig ellenérzéseket szül. Legkivált akkor, amikor a közvetlen fogyasztók nem is értik pontosan, miért van szükség mindennapi rutinjuk megváltoztatására.

Az apró, virtuális csoport megszületése is arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos a kommunikáció a döntéshozók és minden érintett csoport között. Ez alól nem kivétel a trafiktörvény mellett meghozott több, a cigarettázás szokását háttérbe, vagy legalábbis keretek közé szorító jogszabály. A nemdohányzók védelmében alkotott szigorú törvény negyedéves türelmi ideje alkalmat szolgáltatott arra mindenkinek, hogy magáévá tegye a jogszabály mögött meghúzódó társadalmi érdeket és jogalkotói szándékot. Ennek eredményeként az áprilistól valóban szigorodó szabályok már alig találtak renitenseket, normaszegőket.

Csak remélni tudjuk, hogy így lesz ez a trafiktörvény életbe lépése után is. A nosztalgikus kesergés mindaddig marad meg csupán, amíg nem tapasztaljuk saját bőrünkön az új rendszer életképes és komfortos a mindennapokban.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. október 10. szerda, 17:48
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később