vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Világosítsd fel…
: starblankblankblankblank
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. szeptember 28. péntek, 14:57

cIgIA cigaretta csodaszer - és ez itt nem a reklám helye, csupán egy majd húsz évvel ezelőtti előadás kezdő mondatát idéztük. A beszédet nem dohánygyáros, sem pedig egy lobbista tartotta, hanem egy tüdőgyógyász. Természetesen prevenciós célokat szolgált az előadása, mégis így kezdte. Miért? Mert tisztában volt vele, hogy a bagós is ember.

Miért csodaszer a cigaretta? Éjszakába nyúló munkánál egy szál – ha erőt nem is ad, de felfrissít, továbblök a holtponton. De igaz ez fordítva is: lefekvés előtt egy utolsó slukk, és hamarabb jön az álom. Kiadós étkezés után kényelmesen füstölögni – serkenti az emésztést. Hosszas koplalást viszont könnyebb dohányozva végig csinálni, mivel elnyomja az éhségérzetet. Arról már nem is beszélve, hogy ha idegenek verődnek össze, bizonyosan a bagósok kötnek leggyorsabban ismeretségeket. Összefoglalva: egyszerre ajzó és nyugtató szer, emésztést serkentő és éhséget tompító, valamint szociális indikátor – nincs még egy olyan pszichoaktív anyag, ami erre képes lenne.

Így kezdte hát majd’ két évtizede felvilágosító és elrettentő előadását egy méltatlanul elfeledett tüdőgyógyász – sajnos a nevét mi is méltatlanul elfeledtük. Az előadását azonban soha. A titka pedig egyszerű: nem bűnözőként, egy elviselhetetlenül rossz és üldözendő szokás rabjaként beszélt a dohányosról és addikciójának tárgyáról. Egyszerűen fair volt. Tisztességes a cigarettázással szemben minden szempontból. Hisz előadásának legnagyobb részét a prevenció, a káros mellékhatások taglalása töltötte ki, a végkövetkeztetés pedig egyértelmű volt: ne szokj rá – tedd le!

Mert minden ember vágyik a megértésre – még akkor is, ha az elfogadás lehetetlennek tűnik. Némi empátiával könnyen belátható: a világ nem osztható fel egyszerűen bűnösökre és ártatlanokra, szennyesekre és tisztákra. Márpedig a világméretű dohány-ellenes kereszteshadjárat narratívája éppen ez: minden eszköz megengedett, ha a cigarettával kell leszámolni. Oly annyira minden eszköz, hogy néha a bíróságnak kell megálljt parancsolnia az állami túlhatalom agressziójával szemben.

A szabályok, törvények mindenkit egyformán védenek, ilyenek a dohányosokra vonatkozó regulák is, noha általában a „nemdohányzók védelmében” kezdetű szövegekkel címkézik fel őket. Az önkéntesen normakövető bagós önmagát is védi, amikor a számára kijelölt helyen gyújt csak rá. Ott ugyanis senkinek nincs joga megkérdőjelezni tettét, senki nem korlátozhatja. A sarokba szorításnak ennek ellenére mintha nem akarna vége szakadni. Pedig a dohányos nem több teret kér vagy követel, csupán némi megértést és egy hamutartót.
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 28. péntek, 15:01
 

Hozzászólások  

 
0 #2 2012-10-15 11:29
Tisztelt Spenót!

Örülünk, hogy megosztotta velünk véleményét. Egyetértünk azzal, hogy az elmúlt években sok olyan lépés történt a nemdohányzók védelmének témájában, amelyek kevéssé látszanak a célt szolgálni, ugyanakkor megnehezítik a dohányosok mindennapjait.

A Füstölgők Társasága kommunikációjáb an valóban tudatosan tartózkodik a harcos, támadó hangvételtől. Módszerünk sokkal inkább a témával kapcsolatos információszolg áltatás a honlapon keresztül, és a józan vélemény eljuttatása a döntéshozókhoz, valamint a sajtón keresztül a közvéleményhez. Ezt a hozzáállást látjuk eredményesnek és előremutatónak.

Mindezek mellett köszönjük a hozzászólását, és köszönjük azt is, hogy figyelemmel kíséri Társaságunk tevékenységét.

Üdvözlettel:
S. Takács Zsuzsanna
szóvivő
Idézet
 
 
0 #1 2012-09-29 11:23
T. Társaság!

Már rég ingerenciát érzek, hogy írjak, csak nehéz meddő dologra rászánni magam.
A Füstölgők Társasága vagy lapszemlézik, vagy, ha saját "véleményét" is (félve) leírja, annak "bocsánat, hogy élek" hangulata van.
Ne maz lenne egy ilyen "civil" szervezetnek a dolga, hogy az adott szféra jogait védje? Ez a "nemdohányzók védelmében" tisztességtelen , hipokrita hazugság. Ez szimplán boszorkányüldöz és, iszonyatos politikai és lobbiérdekek erőszakos érvényesítése. Ez ellen nem lehet félősen, gügyögve fellépni...

üdv: Spenót
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később