vancsa_istvan

„Amikor gimnazistaként rászoktam a dohányzásra, azért szoktam rá, mert tilos volt. Tehát én azt hiszem, hogy a tiltás mindig, minden esetben az elgondolható legrosszabb eszköz.”

Váncsa István újságíró


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
A pipázás számunkra szertartás
: blankblankblankblankblank
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2012. március 29. csütörtök, 14:04

indian_pipaÉrdekes hírre bukkantam a minap, hogy a börtönbüntetésüket töltő amerikai indián őslakosok hivatalos kérvényt nyújtottak be a dél-dakotai szövetségi bíróságnak, mert fenyegetve érzik ősi jogaikat.

Az új börtön-szabályzat ugyanis teljesen be akarja tiltani a dohányzást az intézmény falain belül, ez viszont mélyen sérti az indiánok vallási gyakorlatát. A jogi hátteret biztosító Amerikai Törzsi Tanács elmondása szerint ahhoz, hogy egy indián ima igazán hatásos legyen, elengedhetetlen az ünnepi pipafüst.

Példaként megemlítik, hogy spirituális, vallási okból más amerikai államok, például Nevada és Új-Mexikó büntetőintézetei is kivételt tesznek. Mindezeken felül a teljes tiltás ellentétes az elítéltek alkotmányos jogaival is, mivel vallási alapon diszkriminálja, és egyben bünteti az őslakosokat.

A börtönökben már 2000 óta tilos a dohányzás, de eddig az indián szertartások kivételt jelentettek. Múlt októberben azonban a szóban forgó Sioux Falls-i börtön szóvivője levélben arról tájékoztatta az indián vallási vezetőket, hogy megfigyelésük szerint a börtönlakók - gyakran belső nyomásra - visszaélnek dohányzási jogukkal. A dohányt a ceremóniák alatt nem teljesen használják fel, hanem elteszik, és utólag eladják vagy elcserélik.

A teljes tiltással csupán ez ellen a gyakorlat ellen akart a börtön vezetése fellépni, és más, nem ártalmas növények füstöléséhez természetesen készséggel hozzájárulnak.

 

Forrás:  http://indiancountrynews.net/index.php?option=com_content&task=view&id=8105
AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2012. március 29. csütörtök, 14:06
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később