Fodor_Pter

„Ahhoz, hogy egy felnőtt ember valóban dönthessen, hogy dohányzik-e vagy sem, szükséges lenne az építkező jellegű felvilágosításra már az óvodás kortól.”

dr. Fodor Péter elnök


Bemutatkozás

A Füstölgők Társasága fontosnak tartja a dohányzás kultúráját és a kulturált dohányzást. Tagjaink között egyaránt vannak dohányosok és nem dohányzók. Társaságunk részt vett a nemdohányzók védelmében született törvény kialakításában. A társaság nyitott az értékekre, amit azzal is vállalunk, hogy több alkalommal rendeztünk Füstölgő Juniálist.
Bővebben...

mti_hirfelhasznalo

ukash kart |
Sikerbiznisz a cigicsempészet
: starstarstarstarstar
Írta: S. Takács Zsuzsanna   
2010. június 25. péntek, 13:46

A Forbes közzétett egy listát a világ hét legjövedelmezőbb illegális iparágáról, amit az mno.hu is közzétett. A lista a következőket tartalmazza: drogkereskedelem, rakománylopás, cigaretta- és olajcsempészés, emberkereskedelem, műkincslopás és -hamisítás. A lista minden eleméről sokat lehetne beszélni az én figyelmemet azonban persze a cigarettacsempészet keltette fel.

A sajtóban egyre-másra jelennek meg csempészcigaretták lefoglalásáról szóló hazai hírek, de más országokban (pl. Kanadában – ld. cikkünket) is nagy problémát okoz az illegális gyártás és kereskedelem. Ezek a cigaretták többnyire engedély nélküli gyárakban készülnek, ahol fittyet hánynak a minőségi és biztonsági előírásokra, így a szokásosnál is nagyobb egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. (Olvastam, hogy hamisított termékekben találtak már rovarmaradványokat, szerves hulladékot, sőt, állati ürüléket is. Huhh! Nem túl vonzó!) De amit nem látok, az nincs is, gondolja bizonyára, akinek nem mindegy, hogy mennyibe kerül a cigi.

A WHO-nak eközben új tervei vannak a dohányzás visszaszorítására, de csupa olyasmi, ami szerintem nem a remélt célt éri el (dohányozzanak kevesebben), csak a feketekereskedelem malmára hajtja a vizet. Lássuk csak szépen sorjában: a WHO egyencsomagolásba öltöztetné a dohánytermékeket. Remek, mondják a feketepiaci szereplők: két lehetőségünk is van: a) gyártjuk a régi márkázottra hasonlító színes dobozokban a cigit, vagy b) mi is egyendobozokat gyártunk, mert azt könnyebb lesz hamisítani. Az ízesítő- és adalékanyagok tilalmával pedig óhatatlanul arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy a régi ízeket még gyártó országokból csempészett termékeket vásároljanak, vagy, ami még rosszabb, illegális gyárakból származó hamisított termékeket szerezzenek be feketepiaci forrásokból.

Ha ezek a tervek megvalósulnak, megkockáztatom, hogy két év múlva is előrukkolhat a listán a csempészet, és helyet cserélhet például a rakománylopással.

AddThis Social Bookmark Button

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 26. hétfő, 17:06
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szerinted bevált a trafikrendszer?
 
A trafikok óta inkább töltöd a cigit, vagy a dobozos készterméket veszed?
 
Fent vagyunk a Facebookon!

YouTube csatorna

Kövess minket a Twitteren!

Hol van trafik?

hol_van_trafik

Játék

Igaz-e, hogy Európába Amerika felfedezése után került a pipa, a pipázás szokása? (1/10)

igen

nem, előbb

nem, jóval később